Matematik

Midtnormalernes skæringspunkt og lidt til...

27. september 2012 af malmberg93 (Slettet) - Niveau: A-niveau

1)Angiv en ligning for midtnormalen til hver af siderne.
2)Bestem midtnormalernes skæringspunkt.
3)Angiv derefter en ligning for trekantens omskrevne cirkel.

 

Jeg har fået klartet den første del 

Midten af AB=(X_a+X_b)/2  ,(Y_a+Y_b)/2  
Hældningen af AB=(Y_a-Y_b)/(X_a-X_b )
A^' s midpunkt=(((15+3))/2,((2+2))/2)=(9,2)  &  A^' shældning=(2-2)/(15-3)=0
B^' s midpunkt= (((15+7))/2,((2+10))/2)= (11,6)  B^' s hældning=  (2-10)/(15-7)  =-1
C^' s midpunkt= (((7+3))/2,((10+2))/2)= (5,6) og hældning=  (10-2)/(7-3)  = 2

Midtnormalen på siden A går gennem (9,2) og har ligningen x = 9
Midtnormalen på siden B går gennem (11,6) og har hældning -1
Midtnormalen på siden C går gennem (5,6)

men

Jeg føler; jeg er gået lidt i stå... tænker man skal gøre brug af noget afstandsformel? 

-Hvis ja; hvorledes?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2012 af mette48 (Slettet)

Det havde været rart hvis du havde skrevet koordinaterne til A, B og C

En ret linie gennem (x0,y0) med hældning a har ligningen

y=a(x-x0)+y0   indsæt de værdier du har regnet ud

as midtnormal har ligningen y=2


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. september 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Når du skal finde skæringer, er det ligesom at y-koordinaterne skal være ens samtidig med at x-koordinaterne skal være ens.

Tager vi udgangspunkt i A: er y = 2

så skal B være lig den : B's ligning:  y = -1(x-11)+6 = -x + 11+6 = -x + 17

2 = -x + 17 <=> ?

Når du har fundet det x, så skal C's også skære punktet (xs,2)

er du med?


Svar #3
27. september 2012 af malmberg93 (Slettet)

ΔABC har vinkelspidserne A(7,10), B(3,2), C(15,2).- Undskyld...

 

Hvis jeg har forståtet det rigtigt skal jeg herved gøre brug af min hældning . 0,-1 og 2.

 2=0(15-3)+2  eller hvorledes?  

 

Er en del forvirret. :( 


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. september 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

AAh, har du en hældning og et punkt kan du regne en linjes ligning:

y-y0 = a(x-x0). eller  y = a(x-x0)+y0


Svar #5
27. september 2012 af malmberg93 (Slettet)

Ehm kan du ikke prøve at stille det op udfra det jeg har lavet... føler ikke helt jeg er med. :) 


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. september 2012 af mette48 (Slettet)

Midtnormalen på siden B går gennem (11,6) og har hældning -1

y = a(x-x0)+y0

y=-1(x-11)+6

y=-x+11+6

y=-x+17

as midtnormal har ligningen y=2 (se #1)

find selv den tredie midtnormal


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. september 2012 af mette48 (Slettet)

her er noget galt, du blander hældningerne for siderne og for midtnormalerne.

Prøv at lave en tegning og kontroler hældningerne der.


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. september 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

3 ligninger synes jeg at kunne se, der skal løses sammenhængende, men ellers skal man lige argumentere for kun at løse 2 med 2 ubekendte.


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. september 2012 af mette48 (Slettet)

Du skal bruge hældningerne for medianerne

Ma er lodret, da a er vandret så x=9

Mb går gennem (11,6) og har hældning 1 da den står vinkelret på b

y=a(x-x0)+y0

y=1(x-11)+6

y=x-5

Mc går gennem (5,6) og har hældning - 1/2

sæt ind i liniens formel

Da medianerne skærer hinanden i eet punkt behøver man ikke at se på den tredie midtnormal

x=9 og y=x-5 

y=9-5

y=4

centrum (9,4)

beregn afstanden fra centrum til et af højrnerne

(x-x0)2+(y-y0)2=r2

 


Skriv et svar til: Midtnormalernes skæringspunkt og lidt til...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.