Fysik

Varmenergi

29. september 2012 af Ljine (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har en opgave jeg slet ikke kan finde ud af.

i en varmeisoleret beholder blandes 1 kg varmt vand (65 grader) med 2 kg koldt vand(13 grader) bestem sluttemperaturen samt den varmemængde der ovreføres fra det varme til det kolde vand.

formlen lyder: delta E= m*c*delta temperatur (i kelvin)

c for både koldt og varmt vand er 4,18.

Jeg har fået: Delta E/c*m+T1 = T2 men hvad gør jeg når jeg har 2 ubekendte?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Så skal du også have 2 ligninger.

Betragt 1 som det 65 grader varme vand.

2 som det 13 grader varme

Delta E er den samme med fortegn(det der forsvinder fra den ene kommer til den anden)

Tslut er også den samme, da der vil indstille sig en termisk ligevægt.

De 2 ligninger lyder(T1 og T2 er 1 og 2's starttemperaturer)

-ΔE =m1c(Tslut-T1)

Den der får positiv delta E er den med lav temperatur (Tslut-Tstart, hvor Tslut>Tstart)

ΔE = m2c(Tslut-T2)

Så du mangler at finde delta E og Tslut, 2 ligninger med 2 ubekendte,


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. september 2012 af Singlefyren (Slettet)

Eller den hurtige/sjuskede metode:

Idet begge stoffer er vand:

Tslut  = (1kg*65oc+2kg*13oc)/ (1+2)kg  = 30oc

ΔEkoldt   =  mkoldt*cvand*ΔTkoldt

             = 2 * 4180 * 17 = ........... J


Svar #3
29. september 2012 af Ljine (Slettet)

singelfyr, hvordan kommer du frem til den ligning?

 


Svar #4
29. september 2012 af Ljine (Slettet)

og hvor får du tallet 17 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. september 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

#3 hans svar er løsningerne til mine 2 ligninger med 2 ubekendte.

Mit svar inkluderer bare fysikken bag, deraf måske den sjuskede metode.


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. september 2012 af mathon

 

             afgivet energi               =               modtaget energi

             m1•c•ΔT1                    =               m2•c•ΔT2

hvoraf
                                  m1•ΔT1  = m2•ΔT2

                                  (1 kg) • ((65 C) - F) = (2 kg) • (F - (13 C))          hvor F er fællestemperaturen

                                  (65 kg·C) - (1 kg)•F = (2 kg)•F - (26 kg·C)

                                  (91 kg·C) = (3 kg)•F

                                  F = (91 kg·C) /(3 kg)


                                  F = 30,3 C

                                 
                                


Skriv et svar til: Varmenergi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.