Matematik

Angiv forskrift for f(g(x))

29. september 2012 af xxx007xxx (Slettet) - Niveau: A-niveau

Funktionerne f og g er givet ved at 

                                                                   f(x) = x-1 / x+2          og           g(x) = x^2 +1

Jeg skal nu angiv en forskrift for f(g(x)), dette har jeg gjort på nedenstående måde, men er det rigtigt?

 

f(g(x)) = x^2 + 1 -  1 /  x^2  + 1  + 2 = x^2  /  x^2  + 3 

 

kan den forkortes til 3, så forskriften for f(g(x)) = 3 ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2012 af mathon

         

                            med de krævede parenteser

                                                   f(g(x)) = x2 / (x2+3)

                                                                                     som ikke kan den forkortes

 


Svar #2
30. september 2012 af xxx007xxx (Slettet)

Jeg er ikke helt med

hvis parenteserne er sådan som nedenfor, kan man så ikke forkorte dem væk så det bliver

f(g(x)) =( x^2 + 1) -  1 / ( x^2  + 1)  + 2 =  -1/2 

?


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man kan ikke skrive det, som du gør. Der skal parentes omkring leddene i tælleren, og omkring leddene i nævneren:

f(g(x)) = (g(x) - 1) / (g(x) + 2) = (x2 + 1 - 1) / (x2 + 1 + 2) = x2 / (x2 + 3)


Svar #4
30. september 2012 af xxx007xxx (Slettet)

Tusind tak! Og det er altså forskriften for f(g(x))?

Brugbart svar (0)

Svar #5
30. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, det fremgår vel klart af det skrevne i #3? Det starter med f(g(x)) og der er = hele vejen til udtrykket til højre.


Svar #6
30. september 2012 af xxx007xxx (Slettet)

Ja det gør det vel.
I opgaven står der at jeg skal huske at angive definitionsmængden, for den her forskrift er det så alle tal altså R?

 

Når jeg finder forskriften for g(f(x)) til at være

x^2+2x+1 / x^2 + 4x +4

Er definitionsmængden så igen R?


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, definitionsmængden for fog er hele R .

Dit fundne udtryk har ikke noget med g(f(x)) at gøre. Du skal benytte parenteser, når du skriver udtrykket for g(f(x)):

g(f(x)) = (f(x))2 + 1 = ( (x-1)/(x+2) )2 + 1 = ...


Svar #8
30. september 2012 af xxx007xxx (Slettet)

Så forskriften for gof er

                     g(f(x)) = ( (x-1)/(x+2) )^2 + 1 =  (x^2+2x+1) / (x^2+4x+4) + 1                         <-- Nu med parenteser

vil definitionsmængden da igen være R?


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. september 2012 af wut123 (Slettet)

     

Der skal tages forbehold for de værdier af x der gør at nævneren bliver 0.


Skriv et svar til: Angiv forskrift for f(g(x))

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.