Matematik

Matricer

01. oktober 2012 af Mussk (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, det er sådan, jeg skal til eksamen snart - og jeg vil gerne styrke mig i nogle typer opgaver - her er et af dem, som jeg har svært ved at finde ud af lave vha. matricer - Er der nogen, der har lyst til at bruge til på at fortælle/vise mig, hvordan jeg skal lave sådan en type opgave - for dem er der mange af og det er lige dem, jeg er dårligst til at lave, det vil bare være rigtig rart, så jeg kan træne mig videre med den type opgave. Det er hverken aflevering eller lignende, men det handler om at, jeg skal se, hvordan den kan laves, så jeg fremover selv kan gribe det an. Tusind tak.

 

Det er opgave 2,17

Vedhæftet fil: Mat.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2012 af Andreww (Slettet)

Jeg viser dig hvordan du finder den inverse til A. Opstil en matrix hvori A og enhedsmatricen indgår. Opnå rækkereduceret echelonform på A, samtidig med at du laver nøjagtigt de samme operationer på enhedsmatricen. Når du er færdig, har du en enhedsmatrix der hvor A oprindeligt stod, og A-1 der hvor enhedsmatricen stod.

Hvis A·A- = I  så har du regnet rigtigt.

Nu spørger du specifikt til opg. 2.17 - det er fuldstændig samme fremgangsmåde.

Hvorfor det er gældene kan du jo læse i din bog.


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Den inverse matrix til en kvadratisk matrix af lav dimension kan beregnes ved hjælp af underdeterminantmetoden. Her kan du se det eksplicitte udtryk for en 3x3 matrix: http://mathworld.wolfram.com/MatrixInverse.html

Matricen A i Opg 2.17 er en øvre trekantmatrix, så dens determinant |A| beregnes som produktet af diagonalelementerne . Man finder, at

(A2)-1 = (A-1)2 , og at (A3)-1 = (A-1)3 .

Endvidere er (BT)-1 = (B-1)T


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. oktober 2012 af peter lind

Nu ved jeg ikke hvilken metoder du har lært; men her er da noget du kan bruge.

Den første søjle i den inverse til matricen ganget på matricen skal give (1, 0, 0) skrevet som søjle e1. Du kan altså finde den første søjle s1 som løsning til ligningen A*s1 = e1,  Tilsvarende fælder for anden og tredie søjle altså generelt  A*si = ei. Dette kan bekvemt gøres ved at løse ligningerne samtidig ved brug af Gauss elimination. Trinene i elimineringen er jo kun afhængig af A


Svar #4
01. oktober 2012 af Mussk (Slettet)

Dvs. den inverse matrix for A er 1?

eftersom vi siger 1*1*1 da det er en øvre trekantsmatrix?

 


Svar #5
01. oktober 2012 af Mussk (Slettet)

eeeeeeeej, jeg kan ikke finde ud af at det her selvom det I skriver... giver mening, jeg forstår det.. men jeg er bare så dårlig til at gribe det her an...

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, den inverse matrix til A er en ny 3x3 matrix A-1 med den egenskab, at

A · A-1 = E ,

hvor E er den identiske 3x3 matrix (E = diag(1,1,...,1)).

Fra linket i #2 har man

                           A^(-1)=1/(|A|)[|a_(22) a_(23); a_(32) a_(33)| |a_(13) a_(12); a_(33) a_(32)| |a_(12) a_(13); a_(22) a_(23)|;   ; |a_(23) a_(21); a_(33) a_(31)| |a_(11) a_(13); a_(31) a_(33)| |a_(13) a_(11); a_(23) a_(21)|;   ; |a_(21) a_(22); a_(31) a_(32)| |a_(12) a_(11); a_(32) a_(31)| |a_(11) a_(12); a_(21) a_(22)|].

hvor |A| = det(A) . Her kan man indsætte elementerne fra matricen A og så udregne alle 2x2-determinanterne.


Svar #7
01. oktober 2012 af Mussk (Slettet)

Det vil jeg lige prøve for vil virkelig gøre alt for at forstå fremgangsmåden


Svar #8
01. oktober 2012 af Mussk (Slettet)

Dvs. A^-1 = 1/|A| |1 -1 0 over 0 1 -1 over 0 0 1|

Hvad kan jeg gøre efterfølgende


Brugbart svar (1)

Svar #9
01. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Først udregner man determinanten af A :

|A| = det(A) = 1 (da A er en øvre trekantmatrix med lutter 1-taller i diagonalen).

Dernæst går man i gang med at udregne de 9 underdeterminanter, for eksempel, determinanten øverst til venstre:

a22·a33 - a23·a32 = 1·1 - 1·0 = 1


Svar #10
01. oktober 2012 af Mussk (Slettet)

Indtil da er jeg med - men hvad er dernæst, når man har regnet ud for de 8 andre:)?


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Så har du jo alle elementerne i matricen A-1 .


Svar #12
01. oktober 2012 af Mussk (Slettet)

Og på den måde har jeg vel den inverse matrix ?

dvs. A^-1 =(alle 9 underdeterminanter)


Svar #13
01. oktober 2012 af Mussk (Slettet)

Og jeg skal vel også bruge samme metode til at finde den inverse matrice for B


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ja, netop.


Svar #15
01. oktober 2012 af Mussk (Slettet)

men bare for afklarhed

skal jeg sige: 1/ | B| * hver af underdeterminerne for at finde elementerne i matricen A^-1 


Brugbart svar (0)

Svar #16
01. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Ja, den er jo en faktor på hele matrice. Du mener nok B-1 her .


Svar #17
01. oktober 2012 af Mussk (Slettet)

Det er rigtigt, super!!

Men jeg ved ikke om du kan tjekke om mine resultater indtil nu er rigtige - skriver dem lige ind, når jeg er færdig med den her også - håber virkelig du er online så længe!!! For jeg VIL OG MÅ forstå at lave den her type, når det er min svage side


Svar #18
01. oktober 2012 af Mussk (Slettet)

Hvorfor har jeg fået en så høj determinant for b = 43


Brugbart svar (0)

Svar #19
01. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#18

Sikkert fordi du ikke beregner den korrekt.

Man får

det(B) = 1·(6·3-1·8) - 2·(3·3-3·8) + 3·(3·1-3·6)

            = 18 -8 -2·3·(-5) + 3·3·(-5)

            = 10 + 3·(-5)

            = 10 -15

            = -5


Svar #20
01. oktober 2012 af Mussk (Slettet)

Brugte bare definitionen der stod i bogen for 3. ordens determinanter

B^-1  = -2 -3 3 over 3/5 6/5 0 over 2/5 -1/5 0

 

Kan det være rigtigt?

 


Forrige 1 2 Næste

Der er 31 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.