Matematik

Differentialregning

03. oktober 2012 af xxnielsxx (Slettet) - Niveau: B-niveau

 

Hjælp til opgaven:   Parablen y=x^2 har to tangenter, der går gennem P(2,-5). Bestem en ligning for hver af disse tangenter. 

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2012 af peter lind

En tangent til grafen har ligningen y = f'(x0)(x-x0) +f(x0) Sætter du punktet P's koordinater ind i den ligning får du en ligning til bestemmelse af x0


Svar #2
03. oktober 2012 af xxnielsxx (Slettet)

Men hvordan får jeg isoleret x0 i denne ligning:

-5 = f'(x0)(2-x0) +f(x0) ??

 


Svar #3
03. oktober 2012 af xxnielsxx (Slettet)

#1


En tangent til grafen har ligningen y = f'(x0)(x-x0) +f(x0) Sætter du punktet P's koordinater ind i den ligning får du en ligning til bestemmelse af x0

 

Men hvordan får jeg isoleret x0 i denne ligning:

-5 = f'(x0)(2-x0) +f(x0) ??


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. oktober 2012 af peter lind

Indsæt udtrykket for f(x0) og f'(x0). Det giver en andengradsligning i x0


Svar #5
03. oktober 2012 af xxnielsxx (Slettet)

TAK!


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. oktober 2012 af mathon

 

    bemærk
                      P(2,-5) ligger ikke på parablen (y = x2)

  hvoraf
         tangentligning i (xo,xo2)

                      y = 2xo(x-xo) + xo2        gennem P(2,-5)
  hvoraf                     
                      -5 = 2xo(2-xo) + xo2

                             -5 = 4xo - 2xo2 + xo2

                      xo2 - 4xo - 5 = 0
 

                         xo1 = -1     xo2 = 5

 

         tangentligning i (-1,1)

                                           y = 2•(-1)(x-(-1)) + 1

                                           y = -2x - 1

 

         tangentligning i (5,25)

                                           y = 2•5•(x-5) + 25

                                           y = 10x - 25


Svar #7
03. oktober 2012 af xxnielsxx (Slettet)

#6


 

    bemærk
                      P(2,-5) ligger ikke på parablen (y = x2)

  hvoraf
         tangentligning i (xo,xo2)

                      y = 2xo(x-xo) + xo2        gennem P(2,-5)
  hvoraf                     
                      -5 = 2xo(2-xo) + xo2

                             -5 = 4xo - 2xo2 + xo2

                      xo2 - 4xo - 5 = 0
 

                         xo1 = -1     xo2 = 5

 

Jeg får rødderne til 3 og 1. Kan det passe? Hvordan er du fundet frem til -1 og 5?


Skriv et svar til: Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.