Matematik

Minimering af materialeforbrug

03. oktober 2012 af zalando (Slettet) - Niveau: A-niveau
 

Hej derude, håber der er nogen der kan hjælpe og forklare hvordan denne opgave skal løses. For synes virkelig den er svær og ved ikke helt hvordan jeg skal starte. 

Opgave lyder sådan her: 

En flaske til en sportsdrik skal have form encylinder, der sat sammen med en halvkugle. Flasken skal kunne rumme  0,4 L. Hvilke mål skal flasken have, når der skal benyttes mindst muligt materiale til fremstilling af flasken?

Vi får følgende tal til flasken:    
Kuglens rumfang: vk=((4)/(3))=πr^(3)   
Kuglens overflade:  Ok=4πr^(2)
Cylinders rumfang:  Vc=πr^(2)h
Cylinders krumme overflade:  Oc=2πrh

WebRep   currentVote     noRating noWeight                      

Kan man så ikke sige at r for radius i cylinderens bund, er det samme som halvkuglens radius? og derefter opskrive flaskens rumfang V udtrykt ved h og r? :)

Derefter står der: gør rede for, at rumfanget kan skrives som V=πr^2h+2/3πr^2. Benyt dette og oplysningen om flaskens rumfang til at isolere h i ligningen. Gør rede for, at flaskens overflade kan beskrives ved ligningen O=3πr^2+2πrh. Indsæt det fundne udtryk for h i udtrykket for O. Bestem r, så overfladen bliver mindst mulig.

håber der er nogen der kan hjælpe med opgaven :)

 

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2012 af YesMe (Slettet)

Først ved du, at flasken skal kunne rumme 0.4 L

Det må så betyde, at det er volumen af cylinder + halvkuglen, altså

V(r) = Vc + Vk/2 = πr2h + [(4/3)·πr3]/2 = πr2(h + (2/3)r)


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. november 2015 af Karina1998 (Slettet)

Kan du ikke skrive det lidt mere ud i pap, så jeg kan forstå det?


Skriv et svar til: Minimering af materialeforbrug

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.