Matematik

Differentialregning :(

07. oktober 2012 af Chm95 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej en eller anden, eller flere. Jeg håber virkelig at i vil hjælpe, og forklare mig det på en lidt idiotsikker måde, da jeg virkelig ikke forstår det ... Det ville være dejligt hvis i gad at skrive udregningerne, eller formler, sådan så jeg forstår det, det ville super dejligt! 
Ved det er en masse opgaver, men der er flere, dem her fatter jeg bare nul og niks! :(

OPGAVE 1) En parabel er bestemt ved y=x2-x-2

a) Brug differentialregning til at bestemme den vandrette tangent t0og toppunktet?

b) Tegn parabeln (det kan jeg godt) 

c) Find også den tangent t1der rører parablen i skæringen på y-aksen

d) Hældningen på t1svarer til et af tallene a, b, c (koefficienterne i andengradspolynomiet) - hvilket tal? Og hvorfor gælder det altid? 

 

OPGAVE 2) f(x) = 2x2-5x+6

a) Bestem ligningen for tangenten t1til grafen i punktet (2,f(2)).

b) Find det punkt på parablen, hvor tangenthældningen er 11

 

OPGAVE 3) En parabel y= 3x2+3x-36 og en linje y= 15x-48. 
Undersøg på to måder om linjen er tangent til parablen.

a) Beregn tangenthældningen y´(x) og sæt den lig med linjens hældning. Find herudaf hvilket punkt der har denne tangenthældning og kontroller at det svarer til linjen

b) Beregn skæringspunktet for parablen og linjen, og kontroller om der er præcist et skæringspunkt

 

OPGAVE 4) f(x) = x3+x-2

a) Bestem f´(x) ved CAS (det bliver et andengradspolynomium)

b) Vis at f´(x) er ligmed eller større og argumenter for at f er voksende

c) Skitser grafen (kan jeg godt) 

 

OPGAVE 5) f(x) = √x for x større eller lig med 0. 

a) Bestem tangenten i punktet (1, f(1))

b) Hvad er tangenthældningen når x = 100?

c) Findes der et punkt hvor tangenthældningen er 1/100? 

d) Hvordan vil du beskrive funktionens vækst? 

 

PÅ FORHÅND TAK! 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2012 af mathon

OPGAVE 1)

                       vandret tangent i toppunktet

                                f '(xo) = 2xo - 1 = 0

                                            xo = 1/2

                                t0:  y = f(1/2) = (1/2)2 - (1/2) - 2 =  (1/4) - (2/4) - (8/4) = -(9/4)     

                                t0:  y =  -(9/4) 

                      parablens skæring med y-aksen er (0,-2)


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. oktober 2012 af Andreww (Slettet)

OPGAVE 1) En parabel er bestemt ved y=x2-x-2

a) Brug differentialregning til at bestemme den vandrette tangent t0og toppunktet?

b) Tegn parabeln (det kan jeg godt)

c) Find også den tangent t1der rører parablen i skæringen på y-aksen

d) Hældningen på t1svarer til et af tallene a, b, c (koefficienterne i andengradspolynomiet) - hvilket tal? Og hvorfor gælder det altid?

 

 

a) y' = 0         - her findes vandret tangent, (og den eneste på en parabel) hvilket jo netop er toppunktet.

b) -

c) y'(0)          - når y-aksen skæres, er x-værdien lig nul. Tangenten bliver således y'(0)·x + y(0)

d) Det tror jeg godt du kan se nu.


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. oktober 2012 af mathon

OPGAVE 1)
   fortsat:

 

                      t1's hældningstal
                                                
f '(0) = 20 - 1 = -1

                      t1's ligning
                                                 t1:   y = (-1)(x-0) + (-2)

                                                 t1:   y = -x - 2


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. oktober 2012 af Andreww (Slettet)

#3

Er det ikke meningen at #0 skal lave opgaverne selv ?


Svar #5
08. oktober 2012 af Chm95 (Slettet)

Tak, opgave 1 kan jeg finde ud af nu:) mangefarvethed for hjælpen med den opgave i hvert fald!:)

Skriv et svar til: Differentialregning :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.