Matematik

Partielt afledet

07. oktober 2012 af Figes (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Ligningen F(x; y) = y3- xy + 1 = 0 bestemmer en funktion y(x). Hvordan afledes denne?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2012 af mathon

   

                          ...afhænger af hvilken variabel den afledes med hensyn til


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. oktober 2012 af peter lind

Hvad mener du med at bestemme en funktion y(x)?  Hvis du skal finde de partielle afledede gøres det ved henholdsvis at differentiere med hensyn til x idet y betragtes som konstant og differentiation med hensyn til y idet x betragtes som en konstant


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. oktober 2012 af mathon

 

              z = f(x,y) = y3- xy + 1

              ∂z/∂x = fx = 0 - y = -y

              ∂z/∂y = fy = 3y2 - x


 


Svar #4
07. oktober 2012 af Figes (Slettet)

Tak for svaret. Gælder samme metode for følgende opgave?:

Givet funktionen z=ln x/y, hvor x(t), y(t) > 0 er differentiable funktioner. Den afledede er:

1) dz/dt = ln(x(t)y(t))x'(t)y'(t)

2) dz/dt = (x(t)y(t))^-1 x'(t)y'(t)

3) dz/dt = x(t)^-1 x'(t)-y(t)^-1 y'(t)

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. oktober 2012 af peter lind

dz/dt = ∂z/∂x * dx/dt + ∂z/∂y *dy/dt


Svar #6
07. oktober 2012 af Figes (Slettet)

Jeg skal ikke bruge reglen for sammensattefunktioner, altså the chain rule her? Kun produktreglen?


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. oktober 2012 af peter lind

Det er en kædergel, der bruges


Svar #8
07. oktober 2012 af Figes (Slettet)

Kan du evt. vise udregningen, og jeg kan simplethen ikke få det til at passe?


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. oktober 2012 af peter lind

Hvis du i stedet skriver z= ln(x/y) = ln(x)-ln(y) bliver det nok nemmere


Svar #10
08. oktober 2012 af Figes (Slettet)

Så får jeg jo at resultatet bliver ln(x(t)) *x'/t) + ln(y(t))*y'(t) ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. oktober 2012 af peter lind

Hvad bliver ∂z/∂x og tilsvarende for y?


Svar #12
08. oktober 2012 af Figes (Slettet)

Nej vent. Har:

x'(t)*x(t)-1 +y'(t)*y'(t)-1

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. oktober 2012 af peter lind

Det var bedre


Skriv et svar til: Partielt afledet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.