Fysik

Bevægelse

08. oktober 2012 af DelFerro (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Kan I forklare mig, hvordan man svarer på denne opgave? Jeg har vedhæftet billede fra e-Bog.

Mit bud,

a) Jeg benytter formlen, R = v0x·t , hvor R er afstanden fra det punkt bolden skydes til det lander på jorden. v0x er hastigheden i x-retning.

Så må v0x = v0·cos(φ+θ) , hvor v0 er størrelsen (længden) af hastighedsvektor. Da bolden skal lande på jorden, hvor højden er 0, altså y = 0, kan man finde værdien t.

y = v0·sin(α+θ)·t - (1/2)gt= 0 ⇒ t = (2v0·sin(α+θ))/g    , for t > 0.

Det betyder, at

R = v0x·t = v0·cos(φ+θ)·[(2v0·sin(φ+θ))/g] = (2v02/g)·cos(φ+θ)·sin(φ+θ)

Men i facitlisten står der, at 

R = (2v02/g)·[(cos(φ+θ)·sin(φ)/cos2(θ)]

Vedhæftet fil: MP1.png

Brugbart svar (2)

Svar #1
08. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Bolden skal jo netop ikke lande ved h = 0; den skal jo ramme skråplanet igen længere henne.

Boldens parameterkurve er

x(t) = v0·cos(φ+θ)·t

y(t) = v0·sin(φ+θ)·t - (1/2)gt2

mens en parameterfremstilling for skråplanet er

x = s·cos(θ)

y = s·sin(θ)

Her er s den lineære afstand langs skråplanet. Ved skæring mellem boldens kurve og skråplanet skal der så gælde

v0·cos(φ+θ)·t = s·cos(θ) , og

v0·sin(φ+θ)·t - (1/2)gt2 = s·sin(θ)

Isoleres s af den første ligning og indsættes dette i den anden ligning fås

v0·sin(φ+θ) - (1/2)gt = v0·cos(φ+θ)·tan(θ)

hvoraf man så får

(1/2)g·s·cos(θ) = v02·cos(φ+θ)·(sin(φ+θ) - cos(φ+θ)·tan(θ))

Isoler nu s .


Brugbart svar (2)

Svar #2
08. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt additionsformlerne for sinus og cosinus:

sin(φ+θ) - cos(φ+θ)·tan(θ) = [sin(φ)·cos(θ) + cos(φ)·sin(θ)]·cos(θ)/cos(θ)

                                                   - [cos(φ)·cos(θ)-sin(φ)·sin(θ)]·sin(θ)/cos(θ)

                                                 = [sin(φ)·cos2(θ) + sin(φ)·sin2(θ)] / cos(θ)

                                                 = sin(φ) / cos(θ) ,

hvoraf facitlistens udtryk fremkommer:

s = (2·v02/g) · cos(φ+θ) · sin(φ) / cos2(θ)


Brugbart svar (2)

Svar #3
08. oktober 2012 af 1mitstudie (Slettet)

θ + φ = 45o  vil altid give den længste balistiske bane, kommer du frem til et andet reslutat så regn lige igennem en gang til !.

 


Brugbart svar (2)

Svar #4
08. oktober 2012 af 1mitstudie (Slettet)

Ups! På et plan mindre end 45o.

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #5
08. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Hvis s er målet for den ballistiske bane, er dette svar ikke korrekt.

For fastholdt θ skal man løse ligningen ds/dφ = 0, hvilket fører til ligningen

                     tan(2φmax)·tan(θ) = 1


Brugbart svar (2)

Svar #6
08. oktober 2012 af 1mitstudie (Slettet)

Ups jeg regner her ,,, muligt jeg tager fejl ,, jeg gik lige ind i  tabel og afprøvede ved 15 og 30 grader. fordi jeg antager militæret har forstand på at skyde!.

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #7
08. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Den slags antagelser har man sjældent brug for i en matematikopgave.


Brugbart svar (2)

Svar #8
08. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Ligningen for φmax i #5 fører så fra

      tan(2φmax)·tan(θ) = 1

til

      tan(2φmax) = 1/tan(θ) = tan(π/2 - θ),

eller

      φmax = (π/4) - θ/2 .

Forslaget i #3 kan da revideres til

      (θ/2) + φmax = π/4 = 45º

 


Brugbart svar (2)

Svar #9
08. oktober 2012 af 1mitstudie (Slettet)

Mange tak til Andersen11

Det var flot og smuk udtrykt det tages til notat og gemmes i min formel samling..

Du er med potens en meget stærke matematiker der altid kan træke den elegante ligning lige fra hoften som en skarp ladt pistol...man er lidt missundlig her :-)

.


Brugbart svar (2)

Svar #10
08. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det er nu snarere hvad jeg vil kalde "back-of-the-envelope" beregninger, dvs. hvad der forekom ligefor, mens jeg skrev det direkte i svarboksen her. Det kan sikkert poleres af med lidt mere tid.

En vigtig pointe i forbindelse med beregningen i #1 er denne, at når man søger skæring mellem to parametriserede kurver, er det vigtigt at benytte forskellige symboler for parameteren i de  to kurver.


Skriv et svar til: Bevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.