Matematik

10=5,0+15,1*e^-0,046*t

12. oktober 2012 af hga (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Jeg har en lille opgave, der driller mig, og nu har jeg stirret mig blind på den, så håber, der er nogen, der kan hjælpe mig.

Opgaven lyder således:
En vinter afbrydes varmen i et hus. I en periode, hvor udetemperaturen er konstant, måler man, hvordan temperaturen falder i huset. Målingerne viser, at temperaturen (målt i C) i huset t timer efter varmeafbrydelsen med god tilnærmelse kan beskrives ved funktionen: f(t)=5,0+15,1*e^-0,046*t.

Spørgsmål: Hvor lang tid går der efter varmeafbrydelsen, før temperaturen kommer under 10 C?

Jeg ved godt, at man skal løse ligningen 10=5,0+15,1*e^-0,046*t, men den driller mig altså! Håber, der er nogen af jer, der vil give sig tid til at hjælpe mig :-)


Brugbart svar (2)

Svar #1
12. oktober 2012 af SuneChr

e-0,046·t = (10 - 5)/15,1           Tag den naturlige logaritme på begge sider af lighedstegnet.


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. oktober 2012 af Krabasken (Slettet)

10=5,0+15,1*e^-0,046*t
 

10-5,0 = 15,1*e^-0,046*t
 

e^-0,046t = 5 / 15,1 .................... tag ln på begge sider
 

-0,046t = ln5 - ln15,1
 

t = (ln5 - ln15,1) / -0,046

;-)
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. oktober 2012 af Krabasken (Slettet)

Skitse vedhæftet

;-)

Vedhæftet fil:000.PNG

Svar #4
12. oktober 2012 af hga (Slettet)

Det vil altså sige, at svaret er 24,0273? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. oktober 2012 af Krabasken (Slettet)

Yes!


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. oktober 2012 af 1mitstudie (Slettet)

ja det har jeg lige nøjagtig ikke fattet en brik af,,, helt som sædvanligt !!!!! jeg vil gerne se et regnestykke regnet til facit, '

 


Svar #7
12. oktober 2012 af hga (Slettet)

I er fantastiske! Jeg har lige modtaget en åbenbaring. Jeg takker for hjælpen :-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. oktober 2012 af Krabasken (Slettet)

# 6

Hvor er det, du falder af ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. oktober 2012 af 1mitstudie (Slettet)

med det hele

jeg læser

ti er lig med 5,0 +15,1 gange e (pill op somregl læses her som efterfølgende er en potens )  negativttal0.046 gange t ( antager det så er tid men om det er et sekundt eller evigheden i en højrerer kardinal end høj det vides ikke )

alt så jeg fatter ikke en brik !!!


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man får som regel mere overblik over det ved at se det som en ligning

       10 = 5,0 + 15,1·e-0,046·t

end ved at forsøge at læse det som en grammatisk sætning. Det er udførligt vist i #2, hvordan man isolerer t af den ligning. Det er tydeligt angivet i opgaven i #0 at t er tiden målt i timer efter et vist tidspunkt og at f(t) er temperaturen i huset målt i C.


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. oktober 2012 af Krabasken (Slettet)

Det er et udtryk, som lader dig beregne den tid, det tager for huset at falde til en given temperatur t

Dvs. at hvis du indsætter fx. t = 8 timer i udtrykket, og regner det ud, så får du, hvilken temperatur, huset er faldet til efter disse 8 timer.

Eftersom der står i opgaven, at t regnes i timer, så KUNNE du jo nærlæse det lidt, og på den måde undgå at at være i tvivl om det er sekunder eller evigheder . . .

Ikk'?

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. oktober 2012 af SuneChr

# 6   Det er kort og godt

y = ex     ⇔     ln y  =  x·ln e      ⇔       ln y  = x·1       ⇔      ln y  =  x 


Brugbart svar (0)

Svar #13
12. oktober 2012 af Krabasken (Slettet)

# 12

Altså SECC - DEN går vi ikke ned til:

y = ex     ⇔     ln y  =  x·ln e

?


Brugbart svar (0)

Svar #14
12. oktober 2012 af Krabasken (Slettet)

# 12

Nå - okay -

Det gi'r selvfølgelig en ekstra linie -

Men vil man ikke normalt sige:

y = ex

ln(y) = x

?

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #15
12. oktober 2012 af 1mitstudie (Slettet)

jeg spørger fordi jeg ikke fatter det ellers spurgte jeg ikke

jeg fatter ikke hvad det 10 er jeg fatter ikke hvad det 5.0 ej heller ikke hvad 15,1 er for slet ikke tale om for slet ikke tale om jeg har svært ved at forstille mig en funktikon af negativ decimal potens ,,, det er jo ikke jeres fejl men jeg vil stadig gerne prøve at finde ud af hvordan i matimatik freaks bruger de der ligninger og hvad reglerne er ,,,,

ikke fordi jeg ikke selv kan beregne varme tabet fra et hus eller en hver anden genstand til omgivelser i alt  fra en atmosfære af en bestemt beskaffenhed til absolut vacum.

Min egen matematik hænger noget med ørene og jeg kan ikke opstille en model der peger på hvornår der er balance mellem huset og de statiske teoretiske omgivelser. jeg slås med det samme problemer som grækerne sloges med for 2 tusinde år siden... ,min harre indhenter aldrig skildpaden men kommer til stadighed kun tætter på .

 


Brugbart svar (0)

Svar #16
12. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Måske vi skulle starte med at spørge, om du har lært om logaritmefunktioner og eksponentialfunktioner?

Til din orientering er matematikken kommet lidt videre i de sidste 2500 år.


Brugbart svar (0)

Svar #17
12. oktober 2012 af Krabasken (Slettet)

Den forhåndenværende funktion er en eksponentialfunktion, og for at forstå den, skal man ha' læst om den slags funktioner.

Det er ikke noget, man bare lige kan springe ind og forstå - der er mange tegn og udtryk, man skal kende.

Så:

1) Hvis matematik ikke er dit studium, så nøjes med at være glad for, at du har andre til at ta' sig af den slags

2) hvis matematik ER dit studium, er det nok en hel del, der skal læses op, før du er opdateret . . .

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #18
12. oktober 2012 af 1mitstudie (Slettet)

jo selvfølgelig for ellers kunne jeg jo ikke beregne en varmetabs kurve.

Men her kom vi hurtigt til bage til min forhadte skole og uddannelse... det er åbenbart en hemlighed blandt de indviet og at opstille et eksempel regnet til facit er åbenbart en hellligbrøde som man ikke vil begå.

samt at denne 10=5,0+15,1*e^-0,046*t kan jeg ikke læse det mindste man kunne gøre var at over sætte den til noget forståligt

eksempelvis hvis vi Absolut kan bruge noget ordenlig tegn sætning kunne man så dog ikke eksempelvis skrive sådan her


5.0 + 15.1 x (10^-0.046)  hvilket så giver 18,547 ganget med t hvilket så skulle give 10 i såfald fatter jeg ikke hvilken tidsfaktor der skal ganges med.

jeg opgiver her for i dag nat nat.

 


Brugbart svar (0)

Svar #19
12. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#18

Ligningen

      10 = 5,0 + 15,1·e-0,046·t

kan ikke skrives på den måde, som du foreslår. Du har tilsyneladende ikke forstået, at e-0,046·t er en eksponentialfunktion. Det kunne også skrives

      10 = 5,0 + 15,1·exp(-0,046·t)

Man isolerer så t ved først at isolere eksponentialfunktionen til

      exp(-0,046·t) = (10 - 5)/15,1

og dernæst tage ln() på hver side, hvorved

     -0,046·t = ln((10-5)/15,1) = ln(5/15,1)

hvorved man til sidst finder t til

      t = ln(5/15,1) / (-0,046)

Det er også meget dårlig tegnsætning at benytte bogstavet "x" som gangetegn. Her bør man benytte gangeprik · eller til nød stjernen * .


Skriv et svar til: 10=5,0+15,1*e^-0,046*t

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.