Matematik

Hvor gammel er Eskild?

20. oktober 2012 af FrkFlex (Slettet) - Niveau: C-niveau

Opgave 5

”Eskilds far er 6 gange så gammel som Eskild. Om 24 år er Eskilds far dobbelt så gammel som Eskild.
Hvor gammel er Eskild nu?”

Johanne på 13 år svarede således:

Eskild er 17 år og faren 52 = 6 • XX og om 24 år er faren 76 og Eskild 41 og 2 • XX = XX.
Først gættede jeg på 2 år, men så var faren 12 år. Så gættede jeg på XX og det passede sgu! 
(Dele skjult - XX - af hensyn til spændingsmomentet!)

Ja, dette er opgaven jeg gerne vil have hjælp til - Jeg har allerede regnet de første ud, men det sidste kan jeg altså ikke finde ud af. 
Er der en rar sjæl der vil hjælpe?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. oktober 2012 af majahhansen (Slettet)

(i): Far = 3*Eskild

(ii): Far + 12 = 2(Eskild + 12)

Indsæt værdien for Far fra (i) i (ii):

3*Eskild + 12 = 2(Eskild + 12) <=>

3*Eskild + 12 = 2*Eskild + 24 <=>

Eskild = 12


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. oktober 2012 af Singlefyren (Slettet)

Nej - ikke helt rigtigt, men fremgangsmåden er rigtig nok...

far = 6 * eskild

far + 24 = 2*(eskild+24)

...hvilket løses som 2 ligninger med 2 ubekendte. Isoler værdien for far i 1 og indsæt i 2.


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. oktober 2012 af mette48 (Slettet)

Eskilds far er 6 gange så gammel som Eskild. Om 24 år er Eskilds far dobbelt så gammel som Eskild.

i dag: eskild er x år og far er 6*x år

om 24 år:  eskild x+24 år far 6x+24 =2*(x+24)

6x+24 =2*(x+24)

4x=24

x=6

eskild er 6 år og far er 36 i dag


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. oktober 2012 af mathon

  oversigt:

                                   Eskilds alder               fars alder
             Nu                         x                             6x
         
      om 24 år                    x + 24                    6x + 24


    aldersligning om 24 år

              
                                             6x + 24 = 2•(x + 24)

 


Skriv et svar til: Hvor gammel er Eskild?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.