Matematik

eksponentielfunktion

17. september 2005 af stumpL (Slettet)
opg lyder:
tabellen viser aktiviteten af et radioaktivt stof målt på forskellige tidspunkter.

tid (timer) aktivitet (becquerel)
0 4420
10 3510
20 2710
30 2200
40 1730
50 1380
60 1090
70 880

jeg har gjort rede for at aktiviteten tilnærmelsesvis er en eksponentiel aftagende funktion.
regneforskriften er bestem vha. TI-83 til
f(x)=b*a^x =f(x)=4385,09*0,97716^x

halveringstiden for aktiviteten:
T½=log(½)/log(a)
T½=29,99=30 men hvad kan jeg skrive som tekst til de 30??

så kommer problemet...
skal finde ud af, hvor lang tid der går fra den første måling, til aktiviteten er nået ned på 200 becquerel..

hvordan gør jeg det?

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

Du løses blot ligningen

4385,09*0,97716^x = 200

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. september 2005 af sebb (Slettet)

du isolere x , fra denne ligning:

200 = 4385,09 * 0,97716^x

....

hvordan kan du have mat.A....når opgaven er fra en eksamensopgave bog for mat.B??????

Svar #3
17. september 2005 af stumpL (Slettet)

fordi vi ikke har fået den for mat A endnu... har virkelig fortrudt at jeg har valgt mat A, sys det er meget svært.. og søger derfor en som vil hjælpe, og forklare mig det lidt nærmere....

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. september 2005 af fixer (Slettet)

Du har allerede fundet funktionsforskriften for den funktion, der med "god" tilnærmelse reproducerer måledata.

Funktionen f er derfor et udtryk for aktiviteten som funktion af den tid der er gået siden første måling.

Da du søger den tid der går fra første måling til aktiviteten er 200, må vi søge det t, for hvilket der gælder

f(t) = 200

dvs

a*b^t = 200

hvor a og b er de konstanter, du har bestemt. Bemærk at jeg med vilje har omdøbt den uafhængige variabel fra x til t, idet t er den betegnelse, der almindeligvis anvendes for tiden.

Dit andet spørgsmål, hvad du skal skrive til de 30, forstår jeg ikke. Det er jo blot halveringstiden. Den er vedefineret så der er ingen grund til at forklare yderligere. Men du kan da skrive at du angiver resultatet med samme antal betydende cifre hvormed måledata er oplyst.

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. september 2005 af Epsilon (Slettet)

Efter beregning af halveringstiden

T_½ = -log(2)/log(0,977158) = 29,997... ~ 30

konstaterer man, at det radioaktive præparat således har en halveringstid på ca. 30 timer ifølge modellen.

Det må være tilstrækkeligt; men det er såmænd vigtigt at understrege, at resultatet er et modelestimat.

//Epsilon

Skriv et svar til: eksponentielfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.