Matematik

f'(x) af en kvadratrod..?

22. oktober 2012 af hallomedmig (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej kære mennesker!

Jeg har disse to opgaver, hvor jeg skal finde f'(x) og jeg kan slet ikke få det til at hænge sammen.

f(x)=5x^6+√x-1
f(x)=3√x+1/x+x

Jeg har prøvet med den første og her er hvad jeg får:

f’(x)=6*5x5+1/2*√x-1

Skal jeg reducere det ned på en eller anden måde..?

håber virklig der er en, som kan og gider hjælpe og forklare det på en forstålig måde.

Tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2012 af peter lind

Brug at kvrod(x) = x½ og at (xn)' = n*xn-1. Du kan ikke reducere senere


Svar #2
22. oktober 2012 af hallomedmig (Slettet)

så jeg skal sige:
f(x)=5x6+x½-1

f'(x)=6*5x5.....?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. oktober 2012 af dxpho (Slettet)

Hej


jeg skal lige være sikker, den første ligning ser sådan her ud ikke?

f(x) = 5*x^6 + kvadratrod(x - 1)

Hvis ligningen ser sådan ud, så kan ligningen omskrives så det bliver lettere at se, da

kvadratrod(x) = x^0,5

dvs. at ligningen nu kan skrives

f(x) = 5*x^6 + (x - 1)^0,5                      ,                      og hvis du differentierer

f'(x) = 30*x^5 + (1/2) * (x - 1)^-0,5 * 1      ,Det sidste 1 tal kommer da vi har en ydre og indrefunktion, her er det ligegyldigt

Dvs. at det bliver

f'(x) = 30*x^5 + 1 /(2 * kvadratrod(x - 1))

Så du behøver ikke at reducere eller noget.

Håber det hjalp!

 


Svar #4
22. oktober 2012 af hallomedmig (Slettet)

det hjalp, tak!

kan du komme med en ligså fantastisk forklaring til den anden også..? :)
f(x)=3√x+1/x+x

f'(x)=3*x^0,5+1/x+1...
kan 1/x laves om..?


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. oktober 2012 af dxpho (Slettet)

1/x = x^-1

Så kan du sagtens løse den selv! ;-)


Svar #6
22. oktober 2012 af hallomedmig (Slettet)

tak skal I have! ;-D

rigtig god hjælp!

så nr. 2 er

f'(x)=3*x½+x-1+x

kan vi reducere det ned...? ;-D


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. oktober 2012 af dxpho (Slettet)

Nej, du skal bare differentiere derfra :-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. oktober 2012 af dxpho (Slettet)

Altså løsningen til nummer to er ikke som du har skrevet

f'(x)=3*x^½+x^-1+x


Svar #9
22. oktober 2012 af hallomedmig (Slettet)

der er bare så mange x'er :)

ret forvirrende, synes jeg.

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. oktober 2012 af dxpho (Slettet)

Har du fundet løsningen? :-)


Svar #11
22. oktober 2012 af hallomedmig (Slettet)

x½+x-1 er det ikke x

så er det:

f'(x)=3x-½+x     ? :/  


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. oktober 2012 af dxpho (Slettet)

Altså

1/x kan omskrives til x^-1

Men hvis man differentierer x^-1 får man noget andet.

Jeg skriver lige svaret op, da jeg ikke har så meget tid.

Hvis ligningen er

f(x) = 3*kvadratrod(x) + 1/x + x

Så bliver løsningen

f ' (x) = 3 / 2 * x^-0,5 - 1 * x^-2 + 1   eller f ' (x) = 3 / (2 * kvadratrod(x)) - 1 / x^2 + 1

Hvis du har problemer med at forstå dette, vil jeg selvfølgelig gerne hjælpe med at forklare det.

Du kan bare skrive til min mail: [email protected] , da jeg ikke bruger denne hjemmeside så meget!


Svar #13
22. oktober 2012 af hallomedmig (Slettet)

Ej tusinde tak skal du have!

Og tak fordi du gider at bruge din tid og give svar.

Jeg kigger på det og ellers får du en mail ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #14
22. oktober 2012 af nielsenHTX

#12 tænk over om du virkelige vil have din mail offentlig tilgængelig.


Skriv et svar til: f'(x) af en kvadratrod..?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.