Fysik

glidning på skråplan

22. oktober 2012 af aaaa202 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvis man nu har en masse på et skråplan, der glider ned ad det og finder tyngdekraftens komponenter langs og vinkelret på skråplanet for at finde normalkraften og gnidningskraften.

Hvilket koordinatssystem har man så indlagt? Et der har den ene akse langs skråplanet og den anden akse vinkelret på? 

Min lærer sagde at det er ligemeget hvilket koordinatsystem man lægger. Hvad nu hvis man lægger et med y-aksen parallelt med tyngdekraften. Hvordan er det så stadig muligt at løse problemet? Man skal jo stadig projicere tyngdekraften ind langs og vinkelret på skråplanet og betyder det så ikke at man skifter koordinatsystem.
Som i nok kan se, er jeg lidt forvirret af hvad terminologien at skifte koordinatsystem helt præcist betyder. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. oktober 2012 af peter lind

De fysiske lover er uafhængig af koordinatsystemet, så din lærer har ret i at det er ligegyldig hvilken koordinatsystem du bruger. Vælger du y koordinaten så den er lodret, vil hastighedsvektoren have en komponent efter både x og y retningen. I praksis vil man normalt ikke ligge noget koordinatsystem i dette tilfælde; men blot projekterer efter de angivne retninger og så regne langs de relevante retninger.


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. oktober 2012 af mathon

vektorligning

                            Fres = Fplan - Fgnid

størrelsesligning
                            Fres = m·g·sin(α) - µ·m·g·cos(α)       α er planets hældningsvinkel med vandret

                            Fglid = m·g·sin(α) - µ·m·g·cos(α) ≈ 0

                                      m·g·sin(α) = µ·m·g·cos(α)

                                      µ = tan(α)

 

 


Svar #3
22. oktober 2012 af aaaa202 (Slettet)

Peter: Okay men så tror jeg det ikke forstår er dette. Når man projicerer tyngdekraften langs og vinkelret skråplanet så ser man jo den værende summen af en vektor langs hver af disse to retninger. Er dette ikke netop et udtryk for at vi har valgt at se tyngdekraften i det koordinatsystem som ligger med x-aksen parallelt med skråplanet? Hvis ikke hvad ville så være at skifte koordinatsystem?


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. oktober 2012 af peter lind

Nej. At projektere en vektor ned langs skråplanet har ikke noget som helst med valg af koordinatsystem at gøre. Projektionen bliver den samme vektor uanset koordinatsystemet. Hvis kraften i dit foreslåede koordianatsystem er (4, -3) vil den i et koordinatsystem med x akse parallel  med fladen have koordinaterne (5 ,0) men det er den samme vektor. Du må ikke blande selve vektoren sammen med hvilken koordinatsystem den beskrives i.


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. oktober 2012 af YesMe (Slettet)

Det kommer mere an på, hvilken retning det bevæger sig. Når objektet går mod venstre fra vinkel θ, er de kræfter på venstre side, der trækkes med de kræfter fra modsatte retning. Altså, 

<-- ΣFx = F + (cos(θ)·w) + (-Ff) = F + cos(θ)w - μ·sin(θ)w = ma

 Retning                  venstre     + højre


Svar #6
22. oktober 2012 af aaaa202 (Slettet)

Men de to vektorer i dit eksempel har forskellige koordinater. Er det netop ikke et udtryk for at de repræsenteres i to forskellige koordinatsystem, og dermed at vi ved at finde komponenter langs to vinkelrette retninger faktisk skifter til et andet koordinatsystem. Hvis ikke, så forklar hvad det virkelig vil sige at skifte koordinatsystem. På en måde så lyder det velkendt det du siger med at vektoren er den samme, for man får altid banket ind i hovedet at en vektor er uafhængig af koordinatsystem. Men jeg har aldrig helt forstået hvad der menes. Jeg kan godt se at længden er invariant over en transformation, men hvis koordinaterne ændres sig, hvad skal der så forstås med at vektoren er uafhængig af koordinatsystemet?


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. oktober 2012 af mathon

 

                                    ...at |Fres| er konstant

                                       |Fres| = √(42+(-3)2)  =  √(52+02)


Brugbart svar (1)

Svar #8
23. oktober 2012 af peter lind

#6 Et koordinatsystem er defineret ved nogle basisvektorer. ex og ey. Hvis du vælger et system med y aksen lodret vil basisvektorene være  enhedsvektorer e1x, der peger mod højre og e1y, der peger lodret opad. En vektor v vil så have koordinaterne (x,y) givet ved v = x*e1x+y*e1y. I mit eksempel vil vektoren så være v = 4*e1x-3*e1y.

I det andet koordinatsystem  vil man have basisvektorene e2x og e2y, som er enhedsvektorer som peger henholdsvis ned langs skråplanet og peger vinkelret op fra skråplanet. I dette koordinatsystem vil vektoren kunne skrives som 5*e2x+0*e2y. Det er samme vektor, så der vil gælde

v = 4*e1x-3*e1y = 5*e2x

 


Svar #9
24. oktober 2012 af aaaa202 (Slettet)

okay men så skifter man jo også basis når man projicerer vektoren ind og derved koordinatsystem? Hvordan skulle man løse problemet uden at gøre dette? Altså i et arbitrært koordinatsystem. Man er jo nødt til at udnytte den information at tyngdekraftens komponent vinkelret på skråplanet er lig normalkraften.


Brugbart svar (1)

Svar #10
24. oktober 2012 af peter lind

Alle de beskrivelser jeg har set af skråplanet indleder med slet ikke at have noget koordinatsystem. Man bruger bare de almindelige regler for vektorer til at finde den resulterende kraft. Først derefter vælger man et koordinatsystem, og det gør man selvfølgelig så det er nemmest at regne med. I en endimensional bevægelse vil man altid vælge et koordinatsystemet så aksen falder sammen med bevægelsen.


Svar #11
24. oktober 2012 af aaaa202 (Slettet)

øv jamen det er jo det jeg mener. Så snart man regner med vektorer er man vel nødt til at indføre en basis som man beskriver sine vektorer ud fra. Og så er det jeg siger, er man ikke NØDT til at vælge den basis som har en enhedsvektor langs og vinkelret på skråplanet. Hvis ikke kan man jo ikke udnytte den information at normal kraften kancellerer tyngdekraftens komponent langs basisvektoren vinkelret på skråplanen. Jeg har prøvet at bruge dit sprog men for mig er basis og koordinatsystem mere eller mindre det samme :(


Svar #12
24. oktober 2012 af aaaa202 (Slettet)

øv jamen det er jo det jeg mener. Så snart man regner med vektorer er man vel nødt til at indføre en basis som man beskriver sine vektorer ud fra. Og så er det jeg siger, er man ikke NØDT til at vælge den basis som har en enhedsvektor langs og vinkelret på skråplanet. Hvis ikke kan man jo ikke udnytte den information at normal kraften kancellerer tyngdekraftens komponent langs basisvektoren vinkelret på skråplanen. Jeg har prøvet at bruge dit sprog men for mig er basis og koordinatsystem mere eller mindre det samme :(


Brugbart svar (1)

Svar #13
26. oktober 2012 af peter lind

Man kan godt regne med vektorer uden at have et koordinatsystem, hvilket man rent faktisk gør i alle de beskrivelser af skråplanet jeg har set. Her bruger man kræfternes parallogram til at finde den resulterende uden at bruge noget koordinatsystem. Hvis det kun er det der spørges om er man færdig uden at skulle bruge et koordinatsystem. Det er først når du skal finde den resulterende bevægelse du har behov for koordinatsystemet.


Skriv et svar til: glidning på skråplan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.