Fysik

Laser

23. oktober 2012 af adab (Slettet) - Niveau: B-niveau

I et forsøg er der brugt et gitter med 600 spalter pr. mm. Der er målt følgende afstande:

L/meter : 1,20
2a_1/meter : 0,975
2a_2/meter : 2,84

1. Idet der er 600 spalter pr. mm, skal du vise at det svarer til at gitterkonstanten er d=1667nm.

2. Find afbøjningsvinklerne v_1 og v_2 vha. tangens.


3. Benyt gitterligningen til bestemmelse af bølgelængden for laserlyset. Brug både målingen til 1. orden og målingen til 2. orden.

Hvordan laver jeg disse 3 opgaver?

Vedhæftet fil: Dok1.docx

Brugbart svar (2)

Svar #1
23. oktober 2012 af mathon

 

1.
         d = (1 mm)/600 = 106 nm / 600 = 1666,67 nm


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. oktober 2012 af mathon

2.
                tan(φn) = (an/L)

                φn = tan-1((an/L))

                                                 φ1 = tan-1(a1/L)

                                                 φ2 = tan-1(a2/L)


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. oktober 2012 af mathon

3.

          d•sin(φn) = n•λ

          d•(an/√(an2+L2)) = n•λ

                                                   λ = (d/n) • (an/√(an2+L2))

         


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. januar 2018 af annahansen2 (Slettet)

Jeg sidder med samme opgave. 

Jeg har løst opgave 1 og 2, men jeg mangler opgave 3. 

3. Benyt gitterligningen til bestemmelse af bølgelængden for laserlyset. Brug både målingen til 1. orden og målingen til 2. orden.

#3. Jeg er med på at du har isoleret bølgelængden, men jeg har svært ved at se, hvilke tal jeg skal indsætte i formlen. 

Kan du skrive hvad de forskellige betegnelser står for, eller hvilke tal der skal indsættes i formlen?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. januar 2018 af mathon

.
            \small \textup{Gitterkonstant: }d=1667\; nm
            \small \textup{Afstand mellem gitter og sk\ae rm:}\; L=1{.}20\;m
            \small \textup{Afvigelse: }a_1=0{.}488\; m
            \small \textup{Afvigelse: }a_2=1{.}420\; m

\small \textup{De to b\o lgel\ae ngdeberegninger ved brug af: }

                                                        \small \lambda =\frac{d}{n}\cdot \frac{a_n}{\sqrt{{a_n}^2+L^2}}

                                                        \small \lambda =\frac{1667\;nm}{1}\cdot \frac{0{.}488\; m}{\sqrt{\left ( 0{.}488\;m \right )^2+ \left ( 1{.}20\;m \right )^2}}=628\;nm

                                                        \small \lambda =\frac{1667\;nm}{2}\cdot \frac{1{.}420\; m}{\sqrt{\left ( 1{.}420\;m \right )^2+ \left ( 1{.}20\;m \right )^2}}=637\;nm

                                                    


Skriv et svar til: Laser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.