Kemi

Stofmængdeskema hjælp haster !!!

24. oktober 2012 af Lillozz (Slettet)

100 mL af en 0,100 M opløsning af NH3 (Kb = 1,8 * 10−5) titreres med 0,200 M HNO3.  
a) Opskriv reaktionsligningen og skitsér titrérkurven.
Beregn pH af opløsningen efter tilsætning af følgende mængder syre:
b) 0,0 mL
c) 20,0 mL
d) 25,0 mL
e) 40,0 mL
f) 50,0 mL
g) 100,0 mL

Jeg har prøvet at løse det, men jeg ved ikke om det er rigtig.

pKs=-log(1,8*10^-5)=4,74

pH=1/2(4,74-log(0,100)

            NH3+HNO3⇔NH4NO3

Før     0,1      0                    x

efter  0,1      0                     x

 

Er det rigtigt? Jeg er dårligt til det med stofmængdeskema, er der nogen der vil hjælpe mig?

Vil gerne ha forklaring på, hvordan man laver en stofmængdeskema, så jeg kan det til næste gang.


Brugbart svar (2)

Svar #1
24. oktober 2012 af mathon

 

                                  NH3   +   H3O+   --->   NH4+   +   H2O

 

efter
          tilsætning af 0,0 mL HNO3

                                   pOH = 0,5·(pKb - log(cb)) = 0,5·(4,75 - log(0,1)) = 2,9
                                   pH = 14 - pOH = 14 - 2,9 = 11,1


          tilsætning af 20,0 mL 0,200 M HNO3
                           
                                   pH = pKs + log(0,01-0,004/0,004) = 9,25 + log(0,01-0,004/0,004) = 9,4

          tilsætning af 25,0 mL 0,200 M HNO3

                                   pH = 9,25 + log(0,01-0,005/0,005) = 9,3

          tilsætning af 40,0 mL 0,200 M HNO3

                                   pH = 9,25 + log(0,01-0,008/0,008) = 9,6

          tilsætning af 50,0 mL 0,200 M HNO3

                haves en 150 mL opløsning indeholdende 0,01 mol NH4NO3

                                    [NH4+] = (0,01 mol) / (0,150 L) = 0,066667 M

                                    pH = 0,5·(9,25 - log(0,066667)) = 5,2

 


                 
 


Svar #2
24. oktober 2012 af Lillozz (Slettet)

Hvordan vil stofmængde skema se ud for følgende reaktion?


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. oktober 2012 af 4-you (Slettet)

jeg tænker på, du bruger pufferligningen, men hvorfor minuser stofmængderne med 0.01??


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. oktober 2012 af 4-you (Slettet)

Og hvordan får du 0.005mol fra?????


Brugbart svar (2)

Svar #5
26. oktober 2012 af mathon

100 mL af en 0,100 M opløsning af NH3 tilsat 25,0 mL 0,200 M HNO3

indeholder
                   n(NH4NO3) = n(HNO3)tilsat = (0,025 L) • (0,200 mol/L) = 0,005 mol

                   n(NH3)rest = (0,010 mol) - (0,005 mol)

   hvoraf
                   pH = pH = 9,25 + log((0,01-0,005)/0,005) = 9,3

                  


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. oktober 2012 af Lalaaa (Slettet)

altså nu forstår jeg det ikke helt. svar #5, er det beregning af pH efter tilsætning af 100 mL?


Brugbart svar (2)

Svar #7
26. oktober 2012 af mathon

@#6

                        ...tilsat 25,0 mL 0,200 M HNO3


Brugbart svar (2)

Svar #8
26. oktober 2012 af mathon

efter
          tilsætning af 100,0 mL HNO3

                haves en 200 mL opløsning
                indeholdende
                                        n(H3O+) =  (0,100 L)
· (0,200 mol/L) - (0,01 mol) = 0,01 mol

                                        [H3O+] = (0,01 mol) / (0,200 L) = 0,05 M

                                       pH = -log[H3O+] = -log(0,05) = 1,3

     


Svar #9
26. oktober 2012 af Lillozz (Slettet)

Ok jeg fik svaret. Tak for hjæpen :)


Svar #10
26. oktober 2012 af Lillozz (Slettet)

Hvornår er det NH3+HNO3 -> NH4 +NO3 ? Og hvornår er det NH3   +   H3O+   --->   NH4+   +   H2O?

 


Brugbart svar (2)

Svar #11
26. oktober 2012 af mathon

til og med
tilsætning af 50,0 mL 0,200 M HNO3
   er det
                                NH3 (aq)   +   H3O+ (aq)   --->   NH4+ (aq)   +   H2O (l)

udover de 50 mL
er der blot tale om fortynding af af den tilsatte HNO3, da du er nået ud over ækvivalenspunktet


 

                  


Svar #12
26. oktober 2012 af Lillozz (Slettet)

ok, nu forstår jeg.


Brugbart svar (1)

Svar #13
27. oktober 2012 af hrisborg (Slettet)

hvorledes har du beregnet pKs?


Brugbart svar (2)

Svar #14
27. oktober 2012 af mathon

            jeg slog den op i et kemiskDATAværk
  men
            kan beregnes af

                                      Kb = 1,8·10-5

                                      pKb = -log(Kb) = -log(1,8·10-5) = 4,74

                                      pKs = 14 - pKb = 14 - 4,74 = 9,26

                                    

 


Brugbart svar (0)

Svar #15
27. oktober 2014 af SophieBennedsen (Slettet)

Ved beregning af n(H3O+), trækker du 0,01 mol fra? jeg kan ikke helt se hvorfor, da der er kun er en stærk syre tilbage med en svag syre? de to reagerer jo ikke med hinanden, men alligevel trækker du antal mol NH4+ fra?


Brugbart svar (0)

Svar #16
27. oktober 2014 af SophieBennedsen (Slettet)

jeg har fundet ud af det... det var de 0,01 mol der allerede var brugt?

Så du tager kun højde for koncentrationen af den stærke syre til sidst?

men så har jeg et nyt spørgsmål... (undskyld)

har den mængde svag syre der er i blandingen efter tilsætning af 100mL HNO3 så slet ikke noget med pH at gøre? eller er den simpelthen for svag?


Brugbart svar (0)

Svar #17
28. oktober 2014 af mathon

#17

              NH4+ er  ikke dissocieret i den sure opløsning og bidrager således ikke til surheden.


Skriv et svar til: Stofmængdeskema hjælp haster !!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.