Fysik

totalrefleksion

18. september 2005 af Misser (Slettet)
Hej Hvis man ved at en bestemt glasplade har brydningsforholdet1,5.

og man bliver spurgt om at beregne indfaldsvinklen for totalrefleksion ved overgang fra glas til luft. Skal man så ikke sige: sin(i)/sin(90) = 1/1,5 ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2005 af fixer (Slettet)

Hermed en kopi af et svar jeg gav til et spørgsmål om den kritiske vinkel:

Lad lysstrålen udbrede sig fra medie 1 til medie 2. Vi definerer nu:

n1 = medie 1's brydningsindeks
v1 = indfaldsvinklen

n2 = medie 2's brydningsindeks
v2 = refraktionsvinklen

Snell's lov udtrykker da

n1*sin(v1) = n2*sin(v2)

Overbevis dig selv om, at når strålen bevæger sig fra et tæt medie til et mindre tæt medie (n1 > n1) da har Snell's ligning ingen løsning dersom
v1 er større end

v_kritisk = Arcsin(n2/n1)

Denne vinkel betegnes den kritiske vinkel. Ved indfaldsvinklen større end denne er der ingen refrakteret stråle. Den indfaldende stråle undergår en total refleksion.

Bemærk iøvrigt at selv ved vinkler lavere end v_kritisk vil strålen reflekteres, udover at refrakteres.

Svar #2
19. september 2005 af Misser (Slettet)

ja, men er det så rigtigt det jeg har lavet?

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. september 2005 af fixer (Slettet)

Du havner i den rigtige formel, men hvorfor tror du refraktionsvinklen er 90 grader?

Svar #4
19. september 2005 af Misser (Slettet)

Jamen er den da ikke det.. Nu ved jeg slet ikke hvordan jeg skal løse opgaven.

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. september 2005 af fixer (Slettet)

Det var ikke min mening at forvirre dig. Jeg ville blot have dig til at overveje hvor de 90 grader kommer fra. Hold du bare fast i den vinkel du finder ved metoden i dit allerførste indlæg - den er rigtig nok.

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. september 2005 af fixer (Slettet)

For lige at gøre det helt klart har du fuldstændigt ret i at hvis indfaldsvinklen netop er den kritiske vinkel (= den mindste vinkel ved hvilken der optræder totalrefraktion), så er refraktionsvinklen 90 grader.

Jeg ville blot have dig til at argumentere for at det skyldes, at den refrakterede stråle er tangent til snitfladen mellem de to vinkler netop når indfaldsvinklen er lig den kritiske vinkel.

Skriv et svar til: totalrefleksion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.