Fysik

Isolering i absorbtionskoefficient

29. oktober 2012 af kidflux (Slettet)

Jeg får opgivet at halveringstykkelse for gammastråling i stål er 1, 05 cm. Og (korrigeret) tælletal med og uden stålplade på hhv. 1,48*10^9 og 5,54*10^9

først skal jeg finde absorbtionskoefficienten

μ=ln2/X_½ =ln2/1,05=0,66 cm^(-1)

derefter finde stålplade tykkelsen, sætter ind i ligning:

I(x)=I_0*e^(-μx)5,51*10^9=1,48*10^9*e^(-0,66 cm^(-1)*x)

så skal jeg isolere x:

ln(5,51*10^9 )=ln(1,48*10^9 )+ln(-0,66 cm^(-1) )-ln(x)

ln(x)=(ln(1,48*10^9 )-ln(5,51*10^9 ))/ln(-0,66 cm^(-1) )

Er det korrekt med absorbtionskoefficienten og isoleringens fremgangsmåde ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. oktober 2012 af peter lind

Det sidste er ikke rigtig I = I0*e-μx <=>  e-μx = I/I0 <=> -μx = ln(I/I0) = ln(I)-ln(I0)


Svar #2
29. oktober 2012 af kidflux (Slettet)

skal e^-μx slet ikke have en "ln" for at isoleres?
 

og hvad laver du her:

-μx = ln(I/I0) = ln(I)-ln(I0)

er dette en 'ln' regneregel?

jeg skal desuden have isoleret kun x ,ikke -μx sammen


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. oktober 2012 af mathon

 

                            ln(Io/ I(x))               ln(Io/ I(x))      ln(2)      ln(Io/ I(x))
                      x =  ---------- · X½  =    ------------ ·   ------ =   ------------
                               ln(2)                        ln(2)            µ               µ


Svar #4
29. oktober 2012 af kidflux (Slettet)

tak til jer begge men er lidt tabt på hvordan ligning manipulationen rent faktsik foregår, skal have isoleret x. Mathon du ser ud til både at gøre brug af absorptionskoefficienten og intensitets formlen?


Brugbart svar (2)

Svar #5
29. oktober 2012 af peter lind

Hvis du tager fra #1

1. Der divideres med I0 på begge sider af lighedstegnet

2. Der tages logaritmen på begge sider af lighedstegnet. Herund udnyttes at exp funktionen og logaritmefunktionen er hinandens inverse ln(ex) = x

3. Det sidste er en almindelig logaritme regneregel jeg bruger. Den er kun taget med fordi du selv bruger den i #0.

 

Jeg tog ikke med at man yderliger skulle dividere med -μ fordi jeg regnede med at du selv kunne se det.


Svar #6
29. oktober 2012 af kidflux (Slettet)

Mathon det giver desværre ingen mening for mig den formel række du har skrevet.
Jeg er ikke god til formelmanipulation eller forstår heller ikke grundlæggende:  e eller ln

har fået opgivet formlen I(x)=I_0*e^(-μx) og gik ud fra at jeg blot skulle isolere x fra den, men det ser ud til der skal ln2 og X½ ind over?

 


Svar #7
29. oktober 2012 af kidflux (Slettet)

ah ok tak Peter Lind for papudskæringen!

nu giver mathons metode også lidt mere mening.


Brugbart svar (3)

Svar #8
29. oktober 2012 af mathon

behøves ikke

                         I = Io·e·x 

                         eµ·x = (Io/I)

                         µ·x = ln(Io/I)


                         x = ln(Io/I) / µ

                        


Skriv et svar til: Isolering i absorbtionskoefficient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.