Matematik

Integralregning

18. september 2005 af gorilla (Slettet)
Hej jeg sidder her og prøver på at finde ud af hvordan man beregner følgende integral:

integralet af cos^3(x)*sin^2(2x) med grænserne pi/2 og 0.

på forhånd tak for din hjælp!

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2005 af fixer (Slettet)

Det eneste der lige falder mig ind her fra morgenstunden er at udnytte Euler's formler, men de kræver lidt kendskab til komplekse tal.

Det er nemlig således, at et komplekst tal e^(iax), hvor i er den imaginære enhed, er defineret som

e^(iax) = cos(ax) + isin(ax)

Heraf følger umiddelbart Euler's formler:

cos(ax) = (e^(iax) + e^(-iax))/2

sin(ax) = (e^(iax) - e^(-iax)/(2i)

Disse udtryk kan substitueres ind i det nævnte integral med a lig henholdsvis 1 og 2 i cosinus og sinusfunktionen.

Efter lidt regneri kommer man frem til:

cos^3(x)sin^2(2x) = (1/8)*(1/(2i))^2(e^(7iax)+e^(-7iax)+3(e^(5iax)+e^(-5iax))+e^(3iax)+e^(-3iax)-5(e^(iax)+e^(-iax)))
=
-(1/4)(cos(7x)+3cos(5x)+cos(3x)-5cos(x))

som nemt integreres ledvist. Men regn hellere efter selv for det er gået temmeligt hurtigt...

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. september 2005 af Duffy

S(cos^3(x)*sin^2(2x))dx =

-1/48*sin(3*x)+5/16*sin(x)-1/112*sin(7*x)-3/80*sin(5*x) + k





pi/2
S(cos^3(x)*sin^2(2x))dx = 32/105
0



Duffy



Brugbart svar (0)

Svar #3
19. september 2005 af fixer (Slettet)

Hvis eller jeg kunne tage mig sammen og udføre selv de mest simple operationer korrekt, ville jeg med det samme have set, at det lange udtryk i mit første indlæg naturligvis giver

cos^3(x)sin^2(2x) = (-cos(7x)-3cos(5x)-cos(3x)+5cos(x))

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. september 2005 af fixer (Slettet)

Og gud hjælpe mig om jeg så ikke glemte 1/16. Een gang til og så stopper jeg sågu for idag:

cos^3(x)sin^2(2x) = (1/16)(-cos(7x)-3cos(5x)-cos(3x)+5cos(x))

Skriv et svar til: Integralregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.