Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

The time value of money

30. oktober 2012 af sis_sis_sis (Slettet)

Heej!

Jeg ved ikke om jeg opretter spørgsmålet det rigtige sted, og hvis jeg ikke gør, beklager jeg på forhånd!

Jeg er lige startet med et nyt fag - investeringsteori - og synes faktisk det er super spændende, og et fag der er meget lige til. Jeg har dog to spørgsmål. Det første er er sådan lidt genrelt om faget, hvor det andet er lidt hjælp til forståelsen af en opgave.

1) Hvad er forskellen på Investeringsteori og finansering??

2) Vi arbejder lige nu med nutidsværdier og fremtidsværdier, og har nogle formler til at beregne disse - men det handler egentlig om rentes rente. Der er så et eksempel i bogen, hvor de skriver at en mand vinder 365 mil. i lotto, men han får penge over 30 omgange, hvor han hver omgang får 12,167 mil. Vi får også opgivet at renten er 6%.

Hvis man gange de 12,167mil. * 30 = 365mil.

Bogen siger så, at det vinder manden faktisk ikke, for hvis man beregne nutidsværdien for præmien får man:

PV= Nutidsværdi =12,167 * (1/0,06 - 1/(0,06*(1,06)^30) = 167,5mil.

Så hvis manden skulle have alle pengene på en gang vil han "kun" få 167,5mil.

Jeg forstår godt hvordan de finder frem til disse 167,5mil, men har svært ved at se hvordan dette kan passe tror jeg. Altså Hvis man har 167,5mil og man smider dem i banken i 30 år, vil man vha. rentes rente få 365mil ikk?? Men hvordan kan man sige, at manden vinder 365 mil. som man deler over 30 omgange, og så vil pengene kun være 167,5mil værd?? Altså det er nok meget dumt, men kan ikke helt se det :) så håber I kan hjælpe :)

 

På forhånd mange tak!!

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. oktober 2012 af emul0c

Nej hvis du har 167,5 millioner og smider dem i banken til 6% i rente p.a. vil du efter 30 år have:

167,5 * (1 + 0,06)30 = 961,87 mio.


Når man i eksemplet vinder 365 mio. som er splittet ud på 30 perioder, hvor man får 12,167 mio. hver periode, så skal du tilbagediskontere dette beløb til nutidsværdi; Det vil sige, hvor meget er 12,167 mio. kroner om 5 år værd i dag - eller sagt med andre ord, hvor meget skal du spare op i dag med nutids-penge, for om 5 år at have 12,167 mio.
Dette regner man ud for hvert år i de 30 år, hvor meget pengene er værd i dag, og tager så summen af dette, som svarer til 167,5 mio. (Givet at første betaling finder sted om 1 år fra nu).

Nutidsværdien af 12,167 mio om et år er derfor: 12,167 / 1,061 = 11,48.

Nutidsværiden af 12,167 mio. om to år er: 12,167 / 1,062 = 10,83

Gøres dette for alle betalingsstrømmene vil du få at nutidsværdien af hele gevinsten er 167,5 mio.

Givet at man får den første pengestrøm i år (altså nu), så vil værdien af gevinsten være: 177,5 mio.
 


Skriv et svar til: The time value of money

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.