Fysik

Balmerserien - hjælp

02. november 2012 af EmsKris (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgaven lyder som følger:

Den mindste energiovergang, der kan opnås ved at atomet falder tilbage til grundtilstanden er fra tilstanden n=2 til m=1. Alle øvrige fald til grundtilstanden indebærer udsendelse af fotoner med større energi og dermed kortere bølgelængde.

1. Hvad er bølgelængden for den nævnte overgang?

Hvilken formel skal jeg benytte?? Og hvilke tal?

2. Hvor i det elektromagnetiske spektrum ligger dette lys?

 

Den mest energirige foton, som kan udsendes fra Paschenserien (se side 52 i B2-bogen), må have en energi, der er mindre end

E_3=hcR/32 .
 

3. Hvad er bølgelængden af denne foton?

Hvilken formel og tal??

4. Hvor i det elektromagnetiske spektrum befinder dette lys sig?

 

Håber der er en venlig sjæl, der har tid til at hjælpe eller bare hjælpe mig igang.

På forhånd tak.


Brugbart svar (2)

Svar #1
02. november 2012 af mathon

1)

Rdb = 1,09737·107 m-1

Rdb-1 = 9,11567·10-8 m
 

                                   1/λn→m = Rdb·((1/m2) - (1/n2)) = Rdb·(n2- m2)/(n2·m2)

                                   λn→m = Rdb-1·(n2·m2)/(n2- m2)

                                   λ2→1 = (9,11567·10-8 m)·(22·12)/(22- 12) = (4/3)·(9,11567·10-8 m) =
                                                               1,21502·10-7 m = 121,502·10-9 m = 121,502 nm

2)

                                                                  i den ultraviolette del


Svar #2
02. november 2012 af EmsKris (Slettet)

Tusind tak for hurtigt svar :-)


Svar #3
02. november 2012 af EmsKris (Slettet)

Kan det passe, at jeg har regnet mig frem til en bølgelængde på 821 nm i opgave 3??


Brugbart svar (2)

Svar #4
02. november 2012 af mathon

3)

                                  Efoton = h·c·Rdb/n2

                                  λ = h·c / Efoton


                                 λ = h·c / (h·c·Rdb/n2) = n2/Rdb = n2Rdb-1 = 32• (9,11567·10-8 m) = 8,2014·10-7 m =

                                                                                                                         820,14·10-9 m  =  820,14 nm             
 

 

4)

                                                                  i den infrarøde del

 

 


Svar #5
02. november 2012 af EmsKris (Slettet)

Yay! :-)) Så passer det jo meget godt. Er det så infrarød-stråling, når den er over 740 nm?


Svar #6
02. november 2012 af EmsKris (Slettet)

Hov, det havde du så svaret på, tak.


Svar #7
02. november 2012 af EmsKris (Slettet)

Lige et par ting mere.

Lav først en tabel over x=1/n^2  og y=1/λ og afbild så y som funktion af x i et Exceldiagram.Få også Excel til at danne en regressionslinje med tilhørende ligning (en god idé at angive bølgelængden i meter).

Jeg har sat mine tal ind i excel, omregnet bølgelængden til meter, men det giver SLET ingen mening.


Brug ligningen i kombination med teorien ovenfor til at bestemme/beregne to værdier for Rydbergkonstanten R. Dette gøres dels ud fra hældningen og dels ud fra linjens skæring med andenaksen. Klip/kopier tabellen med de beregnede værdier af 1/n^2  og 1/λ samt grafen med regressionsligningen ud af regnearket og indsæt det i besvarelsen.

Beregn også gennemsnittet af de to fundne værdier af R.

Beregn afvigelsen fra tabelværdien R_"tabel" =1,097⋅?10?^7  "m" ^(-1).

Der er nogle toppe i det viste spektrum som ikke stammer fra hydrogen. Hvorfra kunne de så stamme?

Hvor stor er brintmolekylernes gennemsnitlige kinetiske energi, hvis temperaturen inde i røret er fx 100 ??

Vedhæftet fil:Fysik.xlsx

Brugbart svar (1)

Svar #8
04. november 2012 af mathon

 

          hvor
                                 y = a·x                         hvor a = Rdb   teoretisk


Brugbart svar (1)

Svar #9
05. marts 2013 af g-note (Slettet)

#1


1)

Rdb = 1,09737·107 m-1

Rdb-1 = 9,11567·10-8 m
 

                                   1/λn→m = Rdb·((1/m2) - (1/n2)) = Rdb·(n2- m2)/(n2·m2)

                                   λn→m = Rdb-1·(n2·m2)/(n2- m2)

                                   λ2→1 = (9,11567·10-8 m)·(22·12)/(22- 12) = (4/3)·(9,11567·10-8 m) =
                                                               1,21502·10-7 m = 121,502·10-9 m = 121,502 nm

2)

                                                                  i den ultraviolette del

Hvor får du de 2 værdier for Rdb?


Brugbart svar (1)

Svar #10
05. marts 2013 af mathon

  #9

              der er kun anført én værdi for Rdb


Brugbart svar (1)

Svar #11
05. marts 2013 af g-note (Slettet)

hvordan bliver Rdb-1 så til 9,11567·10-8 m


Brugbart svar (1)

Svar #12
05. marts 2013 af mathon

      Rdb-1 = (1,09737·107 m-1)-1 = (1,09737·107)-1 m = 1/(1,09737·107) m = 9,11567·10-8 m


Brugbart svar (0)

Svar #13
23. februar 2015 af taokvinde (Slettet)

Hej mathon

Jeg ved ikke om jeg burde vide det, men er ikke stødt på det før - hvad er Rdb? Noget med Rydberg går jeg ud fra, men db?


Brugbart svar (2)

Svar #14
23. februar 2015 af mathon

#13

                  \mathbf{\color{Red} R}y\mathbf{\color{Red} db}erg  med R som konstantbetegnelse og db som index bliver R_{db}

                  R_{db}=1,09737\cdot 10^7 \; m^{-1}

                  {R_{db}}^{-1}=9,11267\cdot 10^{-8}\; m


Skriv et svar til: Balmerserien - hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.