Fysik

En bold der hopper. Det haster...

04. november 2012 af klovnen123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har lige to spørgsmål.

Jeg forstår ikke, hvordan jeg kan få en starthastighed over 0. For er den ikke 0, når jeg holder bolden i hånden, før jeg giver slip?

Jeg har brugt stedfunktionen: s(t)= 1/2 a0 * t2 +v0 * t + s0

Jeg lavede en graf over den første del af boldens bevægelse. Og jeg har fået forskriften til at give: y = -5.3632x2 + 1.1856x + 1.2577

Kan det virkeligt passe, at jeg har fået en starthastighed, v0, på over 0, eller er det en fejl? Og hvis det ikke er starthastigheden, hvad er det så?

 

Det andet spørgsmål er, hvordan jeg ud fra denne forskrift: y = 2.4922e-1.125x kan bestemme, hvor mange % højden mindskes med for hvert hop?


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. november 2012 af peter lind

Der er målefejl i sådanne forsøg. Du skal starte uret i samme øjeblik, du slipper bolden. Det er der ingen der kan gøre præcist.,

Hvad er y og x i dit sidste spørgsmål ?


Svar #2
04. november 2012 af klovnen123 (Slettet)

#1

Der er målefejl i sådanne forsøg. Du skal starte uret i samme øjeblik, du slipper bolden. Det er der ingen der kan gøre præcist.,

Hvad er y og x i dit sidste spørgsmål ?

 

y og x? Altså jeg har taget punkterne for hvert af de højeste positioner for hvert hop, og sat dem ind i en graf. Og så har jeg lavet en eksponentiel regression. 

Skulle 1,1856x så i virkeligheden have været 0? Jeg forstår ikke begrebet starthastighed, v0.

Og hvordan kan det være, at jeg både har fået for høje og for lave værdier for tyngdeaccelerationen?


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. november 2012 af peter lind

Så går jeg ud fra at y er højden bolden når efter hvert nedslag og x er antal hop.  Da den potentielle energi er proportional med højden er den relative fald i energi det samme som den relative fald højden. Det giver at det relative procentvise falde = 100(y(x)-y(x+1))/y(x)

Dit spørgsmål i #0 viser da, at du er fuldt ud klar over hvad starthastighed er.

Det er kun at forvente at du får både for høje og for lave værdier af g. Der er som nævnt altid måleusikkerhed. Du har hverken den træning eller det apparatur, som de professionelle har brugt


Skriv et svar til: En bold der hopper. Det haster...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.