Matematik

hvordan bestemmes a i ligningen??

29. september 2003 af Alica (Slettet)
her er en underlig ligning, som jeg har funderet over en halv dag nu:

Bestem tallet a, således at ligningen x^2-(a+3)*x+3a=0
har én løsning

Vil nogen forklare lidt nærmere så jeg kan få slået hul på opgaven??



Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2003 af krelle (Slettet)

Brug det at du ved at hvis diskriminanten er lig 0. så gælder der at en andegradsligning har netop én løsning. Du indsætter altså bare værdierne i udtrykket for diskriminanten d=b^2-4ac, og løser ligningen.


Svar #2
29. september 2003 af Alica (Slettet)

ok, skriver det lige som jeg har forstået det:

d=((a-3)^2)-4*1*3

d=((a-3)^2)-12

d=(a^2)-6a+9-12

d=(a^2)-6a-3

men så kan jeg ikke komme videre, oh hvordan får jeg det til 0???

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2003 af MarieBS (Slettet)

Hm... Når jeg aflæser de ting der skal indsættes i udtrykket for diskriminanten får jeg:
a=1 , b=-(a+3)=-a-3 og c=3a
(Her er a selvfølgelig ikke det samme a som er variabel i ligningen) Det giver diskriminanten
d = b^2-4ac = (-a-3)^2-4*1*3a = a^2+3^2+6a-12a = a^2-6a+9

Da diskriminanten skal være lig med 0 for at ligningen har én løsning, skal du bare løse ligningen a^2-6a+9 = 0.

Svar #4
29. september 2003 af Alica (Slettet)

Marie!!! min alletiders redning;o)

hvordan gør man det?? skal den løses som en 2.gradslingning, eller skal jeg isolere a'erne eller hvad??? jeg må indrømme jeg er ik helt med:0(

Brugbart svar (0)

Svar #5
29. september 2003 af krelle (Slettet)

Som en andengradsligning!

Skriv et svar til: hvordan bestemmes a i ligningen??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.