Matematik

funktionstilvækst af f(x)=3/(4x-8) når x0=1

04. november 2012 af ebae (Slettet) - Niveau: B-niveau

f(x) = 3/(4x-8) når x0=1
Er der nogen der kan hjælpe. 
Indtil videre har jeg prøvet at regne funktionstilvæksten Δy=f(x0+h)-f(x0

jeg har fået f(1+h) = 3/(4*(1+h)-8) = 3/(4h-4)

og 

f(1) = 3/(4*1-8) = 3/-4

Δy= (3/(4h-4)) - (3/-4)  ? hvordan regner jeg det ud?
 

er det rigtig?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Ja, det er rigtigt indtil videre.

Reducer så

f(x0+h)-f(x0) = 3/(4·(h-1)) - (3/(-4)) = (3/4)·(1/(h-1) + 1)

ved at forlænge til brøkens fællesnævner.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. november 2012 af hbhans (Slettet)

Du skal vist  bare finde differentialkvotienten dy/dx i punktet (1,f(1)).


Svar #3
04. november 2012 af ebae (Slettet)

vent hvorfor er det (3/4)·(1/(h-1) + 1)   ?? det forstår jeg ikk


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, det er sikkert det, der ledes op til. Men det er en god øvelse at prøve at beregne funktionstilvæksten Δf for en ikke alt for simpel funktion og så vise, at Δf/h har en grænseværdi for h gående mod 0.


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man sætter den fælles faktor (3/4) uden for en parentes.


Svar #6
04. november 2012 af ebae (Slettet)

jeg er lidt forvirret over hvordan du fandt frem til at regne det på den måde. 

Er h-1 ik fællesnævner?


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja. Man forlænger så +1 til (h-1)/(h-1)

1/(h-1) + 1 = (1 + h-1) / (h-1) = h / (h-1)


Svar #8
05. november 2012 af ebae (Slettet)

undskyld, jeg lyder måske fatsvag, men hvordan går du fra 3/4 til (h-1)/(h-1)

jeg ved at det var fordi at h-1 var fællesnævner og at vi satte 3/4 udenfor parentes så der stod 3/4 * (1/((h-1)+1)  men hvordan går vi så til (h-1)/(h-1) * 1/((h-1)+1) det forstår jeg ik.


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er forklaret i #7. Man forlænger til fællesnævneren og sætter på fælles brøkstreg:

1/(h-1) + 1 = 1/(h-1) + (h-1/(h-1) = (1 + h-1) / (h-1) = h / (h-1)

Og så skulle det hele ganges med faktoren (3/4):

Δf = f(x0+h)-f(x0) = (3/4) · h / (h-1) .

Der er tale om simpel brøkregning.

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. november 2012 af hbhans (Slettet)

#9

Og for at gøre det helt færdigt så finder man Δf/h og lader h gå mod nul:

Δf/h = [(3/4)•(h/(h-1))/h]  = (3/4)•1/(h-1) → -3/4 for h → 0

Så har du fundet df(x)/dx.


Skriv et svar til: funktionstilvækst af f(x)=3/(4x-8) når x0=1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.