Fysik

Opgavehjælp - cykelløb

05. november 2012 af ChemistryIsKey - Niveau: B-niveau

Hejsa, jeg tænkte på om der var nogle, der kunne hjælpe med følgende opgave, da jeg mildt sagt er gået i stå:

En cykelrytter B, kører ad en lige, vandret vej med en hastighed på 9,0 m/s, da han ser en forankørende rytter, A, 50 m længere fremme. A bevæger sig med den konstante 11,0 m/s.
B accelererer nu med konstant acceleration, indtil han efter 130 sekunder indhenter og passerer A.

a) Find B's acceleration og hans hastighed, når han passerer A.

På forhånd tusind tak! :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. november 2012 af peter lind

Brug s=½a*t2 + v0t for A. s Et det stykke som B har kørt i det pågældende tidsperiode+ de 50m


Svar #2
05. november 2012 af ChemistryIsKey

Men er det ikke accelerationen og hastigheden de eftersøger i opgaven? :-)


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. november 2012 af peter lind

Det er accelerationen og sluthastigheden, der spørges om. #1 fortæller hvordan du skal opstille en ligning til bestemmelse af accelerationen. Sluthastigheden kan du så finde af Δv=aΔt


Svar #4
05. november 2012 af ChemistryIsKey

Okay, så accelerationen isoleres i formlen fra #1 og herefter kan hastigheden udregnes af formlen fra #3? :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. november 2012 af peter lind

ja


Svar #6
05. november 2012 af ChemistryIsKey

Jeg får et meget forkert resultat, når jeg isolerer accelerationen i #1.. Kan nogen evt. skrive hvilke tal man skal skrive ind?


Brugbart svar (1)

Svar #7
05. november 2012 af peter lind

prøv at skriv hvad  du har gjort


Svar #8
05. november 2012 af ChemistryIsKey

Jeg har sagt;

a = 2s/t2-v0*t = (2*50 m)/(130 s)2-9 m/s*130 s...

 


Brugbart svar (3)

Svar #9
05. november 2012 af peter lind

Det er helt forkert

s =9m/s*t +50m  = ½at2 +11m/s*t  Indsæt værdien af t i den ligning


Svar #10
05. november 2012 af ChemistryIsKey

Men man kender da ikke accelerationen.. Gør man da som følgende?:

 

s = 9 m/s * 130 s = 1170 m

a = (2*(s - t * v0)) / t2 = (2 * (1170 m - 130 s * 11 m/s))/(130 s)2 = -0.03 m/s2

 


Svar #11
05. november 2012 af ChemistryIsKey

Eller undskyld er formlen:

 

a = (2 * (s - (vB - vA) * t)) / t2 = (2 * (50 m - (11 m/s - 9 m/s) * 130 s)) / (130 s)= 0.03 m/s2

 

:D


Brugbart svar (2)

Svar #12
05. november 2012 af peter lind

Nej. sæt værdien af t ind i ligningen i #9. Den indeholder nu kun tal og a


Svar #13
05. november 2012 af ChemistryIsKey

Og slutfarten vil så være:

 

Δv = a * Δt = 0.03 m/s2 * 130 s = 4 m/s

vslut = 9 m/s + 4 m/s = 13 m/s ?? :)


Svar #14
05. november 2012 af ChemistryIsKey

Tusind tak for hjælpen Peter! :) Det hjalp virkelig! :)


Skriv et svar til: Opgavehjælp - cykelløb

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.