Fysik

Optisk gitter

06. november 2012 af bananman (Slettet)

Hej :)

Jeg har skal bestemme vinklerne for de afbøjninger der forekommer og angiv den højeste orden.

Jeg ved at der forkommer en kraftig blå linje med bølgelængden 435,8nm. Lyset har et optisk gitter med 660 streger pr.mm

Please Hjælp, Holbæk.


Brugbart svar (2)

Svar #1
06. november 2012 af Jerslev (Slettet)

#0: Benyt gitterligningen.


Svar #2
06. november 2012 af bananman (Slettet)

Hvis man skal finde afbøjningsvinkel φn for bølgen, skal man kende bølgelængden λ, gitterkonstanten d og ordenen n for afbøjningsvinklen er det rigtigt :D

sin(φn)  = n · λ / d     ⇔     φn = sin-1(n · λ / d)

Jeg har bølgelængden = 435,8nm, og d, men jeg kender ikke n..

Er n = 660 streger pr.mm 


Svar #3
06. november 2012 af bananman (Slettet)

hjælp :D


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. november 2012 af mathon

           d = (1 mm) / 650 = 0,00153846 mm = 1538,46 nm

            sin(φn)  =  xn/√(L2+xn2)

   når
           L er afstanden mellem gitter og "skærm"

           xn er halvdelen a afstanden mellem de to n'te ordensspektre

          

           nmax = [d/λ]             hvor    [x] = helværdien af x


Svar #5
06. november 2012 af bananman (Slettet)

φn = sin-1(1 · 435,8nm / 1515,,15)


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. november 2012 af mathon

 

                            φn = sin-1(n·(λ/d)) = sin-1(n·0,28327)


                                               φ1 = sin-1(n·(λ/d)) = sin-1(1·0,28327) = 16,5º

                                               φ2 = sin-1(n·(λ/d)) = sin-1(2·0,28327) = 34,5º

                                               φ3 = sin-1(n·(λ/d)) = sin-1(3·0,28327) = 58,2º

                                             


Skriv et svar til: Optisk gitter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.