Matematik

Undersøge grænseværdi for brøk

08. november 2012 af Sl3pP1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har lidt problemer med at få omskrevet denne brøk så jeg kan se (uden at differentiere funktionen) hvad værdi den går imod når man undersøger grænseværdier for den.

 

f(x) = (x-2) / (x2-4x+5)0.5 

Min lommeregner kan sagtens fortælle det og jeg kan også sagtens finde den første afledte... Det er bare lige ideen til hvordan jeg får den omskrevet jeg mangler.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2012 af peter lind

Du kan bruge at hvis r1 og r2 er rødder i andetgrads polynomiet kan polynomiet skrives som (x-r1)(x-r2). Da polynomier og kvadratrodsfunktionen er kontinuert er funktion kontinuert for nævneren forskellig fra 0


Svar #2
08. november 2012 af Sl3pP1 (Slettet)

Peter> Det du vil er at omskrive andetgradpolynomiet (AP) til faktorer? Men ville det ikke kræve at der er 2 løsninger for AP = 0? Altså 2 rødder...


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2012 af peter lind

Der kunne være en dobbeltrod. Så går den også. I det aktuelle tilfælde er der 2 rødder.


Svar #4
08. november 2012 af Sl3pP1 (Slettet)

Ikke hvis du sætter x2-4x+5=0 - det giver da nul rødder... eller er jeg helt tabt bag en vogn? :)
Ellers må du lige give et vink med en meget stor vognstang hehe


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. november 2012 af peter lind

Du har ret Jeg havde en fortegnsfejl. Så kan du konkludere at funktionen er kontinuert.


Svar #6
08. november 2012 af Sl3pP1 (Slettet)

Ja det med at den er kontinuert er fastslået, men der hvor jeg gerne vil henad er om den kan omskrives så man kan benytte sig af følgende:

 

f(x) = (anxn + an-1xn-1.... + a0) / (bmxm + bm-1xm-1 + b0)

hvor an ≠ 0 og bn ≠ 0. Da gælder

 

                   0                    hvis   n <  m

lim f(x) = {   an/bm            hvis n = m

x→±∞         ∞ eller -∞      hvis n > m

 

Hvis du forstår den opstilling. Altså der er de 3 muligheder for lim f(x) hvis den største potens i tæller/nævner har dette forhold. Det er en opgave der kommer umiddelbart efter denne sætning i min bog. Derfor kunne jeg tænke mig at man evt skulle omskrive brøken så denne regel kan bruges. 

Jeg kan bare se om hvis du ser på lim f(x) for x→-∞ giver det -1 og lim f(x) for x→∞ giver det 1.


Skriv et svar til: Undersøge grænseværdi for brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.