Matematik

Hjælp til vektorregning

12. november 2012 af HenrikN (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har fået følgende info:

Linjen m er givet ved ligningen 4x-6y+14=0
Bestem en ligning for den linje l, der går gennem punktet P0 (3,-1) og er parallel med m
Bestem en ligning for den linje l, der går gennem punktet P0 (-4,2) og er vinkelret med m

Kan ikke helt forstå hvordan man laver de her to opgaver, kan nogen evt hjælpe? Synes ikke det står i mine noter og kan heller ikke finde noget om det på nettet.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at to linier, der er parallelle, har samme hældningskoefficient a.

For to linier, der er vinkelrette på hinanden, gælder der, at produktet af de to liniers hældningskoefficienter er lig med -1.


Svar #2
12. november 2012 af HenrikN (Slettet)

Okay prøver lige så

I opg 1

Vil det sige at ligningen 4x-6y+14=0

4x-6y+14=0

-6y=-4x-14

y = 2/3x+7/3

Er det så bare opg 1 eller hvorledes?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man skal bestemme ligningen for den linie, der er parallel med denne linie, og som går gennem det anførte punkt P0(3,-1) . Den søgte linie har derfor en anden værdi for konstanten b, end den givne linie.


Svar #4
12. november 2012 af HenrikN (Slettet)

Jeg forstår godt at det skal være en anden værdi for b, men er min fremgangsmåde rigtig eller?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, du har omskrevet ligningen for den givne linie, så man kan aflæse dens hældningskoefficient a. Eftersom du i #2 spurgte, om du så var færdig med Opg 1, forklarede jeg i #3, at man mangler at bestemme b.


Svar #6
12. november 2012 af HenrikN (Slettet)

Hvordan gør man så det  - Bestemmer b (hvis jeg ikke er til meget besvær)

Hældningkoefficienten a = 2/3


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Forskriften har så formen

y = (2/3)·x + b

Indsæt punktet P0(3,-1) og bestem b .


Svar #8
12. november 2012 af HenrikN (Slettet)

f(3)=2/3*3+b=-1  (skal man bruge y i stedet for f(x) og hvordan opskriver man det hvis det er y er det så?)

= 2+b = -1

b = - 3

Vil det så sige at den kommer til at hedde y = 2/3x - 3

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, det er korrekt.


Svar #10
12. november 2012 af HenrikN (Slettet)

#9


Er det tilladt at skifte mellem f(x) og y?

Eller kan man godt opskrive ligningen med y når man udregner b?


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. november 2012 af PeterValberg

Ligningen for den rette linje gennem punktet (x0,y0) med normalvektoren n = (a,b) kan bestemmes som:

Linjen m i din opgave har normalvektoren: nm = (4,-6)

Linjen l gennem punktet (3,-1) og som er parallel med m, har således også normalvektoren nl = (4,-6)
så er det jo bare at sætte ind i ovenstående ligning :-)

Hvilket kan omskrives til:

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. november 2012 af PeterValberg

Linjen l gennem punktet (-4,2) vil være ortogonal (vinkelret) med linjen m hvis normalvektoren til linjen l er ortogonal med normalvektoren til linjen m.

Tværvektoren ("hat-vektor") til en given vektor er ortogonal med den givne vektor:

Givet vektoren

kan dennes tværvektor bestemmes som:

Dermed vil ligningen for linjen l gennem punktet (-4,2) være ortogonal med linjen m, hvis den har normalvektoren

Ligningen bestemmes som i #11

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Hjælp til vektorregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.