Matematik

Komplekse tal

13. november 2012 af 215 (Slettet)

Phi for komplekse tal

 

Har prøvet at regne det ud på lommeregneren og for 3pi/4

 

men i mit hoved giver det tan^-1(1/-1)=-pi/4

 

Det komplekse tal er -1+i

 

hvorfor er de ikke ens. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2012 af peter lind

2π-π/4 = 3π/4 . Din lommeregner har bare angivet en anden løsning til ligningen tan(x) = -1


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. november 2012 af hesch (Slettet)

Dit spørgsmål er uklart.  Hvad er Phi ?  ( udtales "Fi" i modsætning til π ).


Svar #3
13. november 2012 af 215 (Slettet)

Phi er vinklen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Du kan ikke bruge tan(φ) alene til at bestemme vinklen eller argumentet φ for det komplekse tal z = -1+i . Man skal benytte både cos(φ) og sin(φ) til at fastlægge φ entydigt i intervallet [0;2π[ .

Der gælder |z| = √2 og cos(φ) = -1/√2 og sin(φ) = 1/√2 . Derfor er φ = 3π/4 .


Svar #5
13. november 2012 af 215 (Slettet)

Jeg kan ikke helt se hvordan du kan bestemme at bliver 3pi/4 vha. af din vurderinger..


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ligningen

      sin(φ) = 1/√2

har i [0;2π[ løsningerne     φ = π/4 ∨ φ = 3π/4 .

Ligningen

      cos(φ) = -1/√2

har i [0;2π[ løsningerne     φ = 3π/4 ∨ φ = 5π/4 .

Derfor har ligningerne

      sin(φ) = 1/√2 ∧ cos(φ) = -1/√2

netop løsningen φ = 3π/4 i intervallet [0;2π[ .

Det indses lettest ved at tegne enhedscirklen og indtegne punktet med koordinaterne

(-1/√2 , 1/√2)


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. november 2012 af hesch (Slettet)

#0, #1, #2:  Jeg har nu forstået, at "Phi" er argumentet for et komplext talt, udtrykt polært.

I visse programmeringssprog ( bl.a. Fortran ) findes funktionen arctan udtrykt ved atan2(x,y), altså med 2 variable, der så kan bestemme den eksakte vinkel.

Hvis du plotter Z = -1+i ind i den komplexe talplan, vil du se, at Z er placeret i 2. kvadrant, og dermed må argumentet φ være indenfor: π > φ > π/2.

arctan(x), med et argument, giver kun een løsning ud af to, ad #1.


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Og det er netop det, der også er antaget i #4 og #6.

Vedrørende funktionen ATAN2, så ligger funktionsværdien i intervallet [-π;π], og argumentet for det komplekse tal x + iy findes som ATAN2(y,x).


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. november 2012 af hesch (Slettet)

#8:  Som jeg skriver i #7:  Når Z = -1+i, så ligger argumentets værdi i intervallet: π/2 til π.

Den nøjagtige syntaks i Fortran for atan2 funktionen er irrelevant for denne tråd.


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, det er jeg da helt enig i, som jeg selv viste det i #4 og #6. Det var dig selv, der hev ATAN2 op af skuffen, så jeg syntes det var på sin plads at bemærke, at det er ATAN2(y,x) der giver argumentet for x+iy, ikke ATAN2(x,y) . ATAN2 findes også i Excel, så alle har muligheden for at lege med den.


Skriv et svar til: Komplekse tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.