Matematik

Polynomier - toppunkt

13. november 2012 af maria1901 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

jeg har den her opgave:

Grafen for f(x)=ax^(2)+4x+c har toppunktet i (-1.2).
Bestem a og c.

Jeg kan ikke rigtig finde ud af at løse den.

Jeg kender toppunktet og har funktionen.

dvs at jeg skal bruge toppunktformlen?

((-b)/(2a)) ; ((-d)/(4a))

eller hva? nogen der kan forklar?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Ja, man kan benytte udtrykket for toppunktets x-koordinat

xT = -b/(2a)

til at bestemme a. Jeg formoder, at toppunktet er i (-1 , 2) .

Der skal så gælde

f(-1) = 2 , hvoraf c så bestemmes.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. november 2012 af Source (Slettet)

   f (x) = ax2 + 4x + c

   f ' (x) = ..

Toppunkt i (-1,2

   f ' (-1) = 0         a isoleres

   f (-1) = 2          a kendes nu, og c isoleres 


Svar #3
13. november 2012 af maria1901 (Slettet)

#1

Kan man gøre sådan for at bestemme a?

((-b)/(2a)) ; ((-d)/(4a))
-1=((−4)/(2*a))
-2a=-4
a=((-4)/(-2))
a=2

 

jeg kan ikk rigtig forstå det du har forklaret.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, det er korrekt. Dermed har forskriften formen

f(x) = 2·x2 + 4x + c .

Da toppunktets 2.-koordinat er 2, skal der så gælde, at f(xT) = yT , dvs f(-1) = 2 , hvilket bestemmer c.


Svar #5
13. november 2012 af maria1901 (Slettet)

hva med det her?

For at bestemme c? 

men jeg er ik helt sikker da jeg ik rigtig kan forkalr det for mig selv?

2=((-d)/(4a))
d=b^(2) -4ac
d=4^(2)-4*2*c
((2=-(4^(2)-4*2*c))/(4*2))
((2=16+8*c)/(8))
2=-2+c
2+2=c
4=c


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. november 2012 af canoncanon (Slettet)

Du ved det er et toppunkt!

Det vil sige at når du differentier vil f '(x)=0,

når vi så differentiere får vi:

f ' (x) = 2*a*x+4 = 0

jamen vi ved at x = -1 ud fra vores koordinat af toppunkt (-1,2), så kan vi isolere a

2*a*(-1)+4=0 <=> a =2

jamen så skal vi finde c, vi har nu en ligning med en ubekendt, jamen så er det jo enkelt!

2 = 2*(-1)^2+4*(-1)+c <=> c =4


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. november 2012 af Source (Slettet)

#6

  ja det var det jeg sagde i #2


Skriv et svar til: Polynomier - toppunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.