Geografi

HVAD ER TERMISK ÆKVATOR? - haster

20. september 2005 af Jonni (Slettet)
ja som der står på overskriften
hvad er den termiske ækvator?

et spørgesmål mere

Hvor på jorden vil det være muligt at måle varme- og kuldeererekoder henne?


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. september 2005 af DMUS (Slettet)

Tror måske det kunne være ITK-zonen.

ITK-zonen, er det der hvor solen lyser mest, eller har man en ITK-zone af andre grunde?
- Den intertropiske konvergenszone er det område, hvor passaterne 'støder sammen'. Deraf navnet 'konvergerer'. ITK-zonen bliver også nogen gange kaldt 'Det Ækvatoriale Lavtryksbælte'. Der er her generelt opstigning af luft, hvor forklarer hvorfor den 'flytter sig' med årstiderne. I vores sommer står solen i zenit ved den nordlige vendekreds, ligger ITK lidt nord for ækvator, og i vores vinter, hvor solen står i zenit ved den sydlige vendekreds, ligger ITK lidt syd for ækvator. ITK følger således jordens zenitbane med en til to måneders forsinkelse.
ITK er et stort lavtryk, og derfor kan du godt sige at det er der' hvor solen varmer mest. Altså, der hvor solen står i zenit. Og da det er et lavtryk vil passaterne blæse her mod ITK og konvergere her..


Altså det sted solen lyser mest, ergo det varmeste sted, en slags termisk ækvator? ;)

Brugbart svar (1)

Svar #2
21. september 2005 af MacMadsen (Slettet)

#1 du har fat i noget af det rigtige, men ikke helt. ITK er helt korrekt, men termisk ækvator er en linie og ikke en zone.

Mht. til termisk ækvator kan jeg kun henvise til det jeg kender som "oceanernes termiske ækvator" (OTÆ). Ved OTÆ fostås en linie der i et kort går gennem steder med den højeste gennemsnitstemperatur af vandet i havoverfladen. Mon ikke det så er tilsvarende på landjorden? Det kan nævnes at OTÆ ligger på mellem 5 og 10 grader nordlig bredde, da det netop skyldes jordens nordlige halvkugle er varmere. Årsagen hertil er 2 ting, dels er det mere land på den nordlige halvkugle og dels er der det store kontigent Antarktis på den sydlige halvkugle, som jo er dækket af is, og derfor med til at holde temperaturen nede.

Det er mit bud. Om termisk ækvator også er et begreb der findes med tilsvarende definition i al almindelighed ved jeg ikke, men på oceanere er det ovenstående i hvert fald korrekt.
Håber det kan hjælpe lidt.

Brugbart svar (1)

Svar #3
21. september 2005 af MacMadsen (Slettet)

Hvad angår rekorderne, så kan jeg ikke lige komme på et bud, på hvor man kan måle dem henne. Dog er der størst sandsynlighed for en høj temperatur der hvor solens stråler har størst kraft, dvs. det skal være et sted hvor solens stråler kan stå vinkelret på atmosfæren og overfladen (altså nær ækvator). Desuden vil det være over land og ikke over vand. Hvad angår kulde så ved jeg det ikke, men det burde jo være det modsatte. Dog ikke hvad angår vand og land. Kulderekorden vil stadig skulle findes over land og ikke over vand.

Dog kan jeg oplyse at varmerekorden er 58 grader C målt i Al'Azizyah i Libyen d. 13/09 1922. Kulderekorden er -89,2 grader C målt i Vostok i Antarktis d. 21/07 1983.

Skriv et svar til: HVAD ER TERMISK ÆKVATOR? - haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.