Matematik
Hvad betyder nul-∫
Hvad betyder det, når man skriver 0∫ ?
Altså f.eks. 0∫aMdx + c
mathon har anvendt det et par gange, og jeg forstår det ikke ..
Svar #2
15. november 2012 af PeterValberg
![]()
Arealet af punktmængden S, der er afgrænset af grafen for f, x-aksen og de lodrette linjer x = a og x = b
kan bestemmes som værende lig med integralet:
hvor F(x) er stamfunktion til f(x)
a og b angiver henholdsvis den nedre og den øvre grænse for integralet
Svar #3
15. november 2012 af LLLLLLLLLLLLLLLL
Jeg tænker ikke på det bestemte integrale, men på det ubestemte..
Svar #4
15. november 2012 af PeterValberg
Der indgår ikke nedre/øvre grænse i det ubestemte integrale
Svar #5
15. november 2012 af LLLLLLLLLLLLLLLL
altså
(1/y + 1/(M-y)) dy = aMdx
⇔
∫(1/y +1/(M-y))dy = 0∫aMdx + C2
⇔
ln(y) - ln(M-y) = aMx + C2
KAN I SE DET ? JEG FORSTÅR DET IKKE
Svar #6
15. november 2012 af PeterValberg
Jeg er ret overbevist om, at der har været en "sætternisse" på spil.
Men du skulle næsten prøve at spørge Mathon direkte :-)
Svar #7
15. november 2012 af LLLLLLLLLLLLLLLL
men det er ikke første gang, at jeg ser ham bruge det, når han integrerer et eller andet, uden der er nogen øvre / nedre grænse ... Men du har aldrig hørt om det ? :)
Svar #9
16. november 2012 af Andersen11 (Slettet)
#8
Du kan se, at tegningen er et link til den originale tegning på wikimedia.
Svar #10
16. november 2012 af DelFerro (Slettet)
#5
Jeg tror, der ikke gør en stor forskel, når forkaster denne grænse.
∫(1/y + 1/(M-y)) dy = ∫aM dx
∫(1/y) dy + ∫ 1/(M-y)) dy = ∫aM dx
ln(y) - ln(M-y) = aMx + C
At man sætter 0∫ på højre side, skyldes vel, at der ikke skal sætte integrationskonstant på højre side (eller, at omfanget skal påbegyndes ved 0 og op efter eller fra 0 i x-retning). Da man sætter C2, stammer det vel fra den (samlede) integrationskonstant på venstre side. Blot en tankedeling. (Det kan være forvirret, men jeg forstår det heller ikke selv)
#8
Træk et billede ind i den hvide bokse (der hvor man opretter svar) fra en anden side.
Svar #11
16. november 2012 af Andersen11 (Slettet)
Det drejer sig formodentlig om at løse den logistiske differentialligning
y' = a·y·(M-y)
Her er a en konstant (og ikke en grænse i noget integral.
Her separerer man de variable og får
y' / (y·(M-y)) = a , dvs
y' · (1/y + 1/(M-y)) / M = a ,
hvoraf man så får
y' / y + y' / (M-y) = a·M ,
der omskrives på differentiel form til
dy/y + dy/(M-y) = a·M dx
der umiddelbart integreres til
∫ dy/y + ∫ dy/(M-y) = ∫ a·M dx , eller
ln(y) - ln(M-y) = aMx + c ,
eller
ln(y/(M-y)) = aMx + c , eller
y/(M-y) = c·eaMx , eller
M/y - 1 = c·e-aMx
Svar #12
16. november 2012 af mathon
med
∫o f(x) dx menes stamfunktionen med konstanten 0
∫o f(x) dx = Fk(x) + k = Fo(x)
Altså f.eks. 0∫aMdx + c
mathon har anvendt det et par gange, og jeg forstår det ikke .
han skriver nu
∫o aMdx + C
Svar #13
16. november 2012 af PeterValberg
#12
Åhh, - det gi'r jo go' mening :-)
Jeg kan bare ikke mindes at have set det før.
God weekend
Skriv et svar til: Hvad betyder nul-∫
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
