Fysik

Hej

18. november 2012 af Sinimini (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg har en opgave, der lyder:

Et mellemstort kraftværk leverer 1000 MW elektrisk energi med en nyttevirkning på 50 %.
1) Hvor meget elektrisk energi leverer værket på et år?

Kan det passe, at det giver:

1,5778463 · 1016 J

Der står nemlig noget andet i min facitliste.


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. november 2012 af hesch (Slettet)

3,154 * 1016 får jeg, altså det dobbelte. Det må skyldes de 50% i spørgsmålet, men nærlæs spørgsmålet igen, glem nyttevirkningen.


Svar #2
18. november 2012 af Sinimini (Slettet)

Ja, men så har du jo ikke taget højde for nyttevirkningen, og skal man ikke det?


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. november 2012 af hesch (Slettet)

Et elkraftværrk fyres med kul, olie, osv. Nyttevirkningen er så elenergi/brændselsenergi ( = 50% ). Men i opgaven tales der jo om elektrisk energi/elektrisk energi, og elværkets virkningsgraden er så ligegyldig.

Man kan jo sige, at elværkets tilførte brændselsenergi må være 2 * 3,154 * 1016J.


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. november 2012 af hesch (Slettet)

Er du ikke med ?  så spørg igen.


Brugbart svar (2)

Svar #5
18. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Der spørges om, hvor meget energi værket leverer. Det leverer med effekten 1000MW , så denne effekt skal blot ganges med antallet af sekunder i 1 år, dvs

E ≈ 1000MW · 3,16·107s

Antallet af sekunder i 1 år er meget tæt ved 107,5 .


Brugbart svar (1)

Svar #6
18. november 2012 af hesch (Slettet)

#0 og #5: Ja.

Et elkraftværks virkningsgrad er defineret ved elenergi/brændselsenergi = 50% i opgaven. Dermed er oplysningen om virkningsgrad "brugt", og man kan herfra blot regne med "leveret" effekt fra elkraftværket.

Noget andet er hvor meget af denne leverede energi, der når frem til forbrugeren. Man kalkulerer her med et et ledningstab på typisk 7%, afhængig af hvor man bor, men det er jo ikke det, der er spurgt om i opgaven. Endvidere er en typisk virkningsgrad for et elkraftværk 44%.

 


Svar #7
18. november 2012 af Sinimini (Slettet)

Når der spørges om hvor meget kul, der afbrændes, og der står, at brændingsværdien er 27,2MJ. Skal man så ikke bruge formlen:

E = B * m

og isolere m, hvorefter man indsætter energien i MJ?


Brugbart svar (1)

Svar #8
18. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Brændværdien er sikkert angivet med en lidt anden enhed (energi/masse).


Svar #9
18. november 2012 af Sinimini (Slettet)

der står MJ/kg


Brugbart svar (1)

Svar #10
18. november 2012 af hesch (Slettet)

Se #3.


Skriv et svar til: Hej

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.