Matematik

Andengradsligning (vektorer)

21. november 2012 af Thzt (Slettet) - Niveau: A-niveau

Heej

Jeg har problemer med to opgaver, hvor jeg ikke kan få mit resultat til at stemme med facitlisten. 

I den første skal jeg beregne t så vektorerne bliver ortogonale.

b) (t-1 ; 2) og (t ; -1)

Ifølge facitlisten bliver resultatet t= 2 V t= -1, hvor jeg får det til decimaltal afrundet til 3 og - 0,5

I den anden skal jeg beregne t så vektorerne bliver parallelle.

c) (2t-3 ; 1) og (1 ; t-1)

Ifølge facitlisten bliver resultatet  t= ½ V t= 2, hvor jeg igen får decimaltal.

Håber nogen kan hjælpe mig!


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2012 af mathon

b)

   ortogonalitet:
         [t-1 ; 2] [ t; -1] = 0

         (t-1)·t + 2·(-1) = 0

        t2 - t - 2 = 0

           t = -1   v   t = 2

 


Svar #2
21. november 2012 af Thzt (Slettet)

Jeg får også den samme andengradsligning men der må være noget galt efter det for får ikke det resultat, kan du skrive udregningerne ned tak?

Hva med c? :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. november 2012 af YesMe (Slettet)

c) Paralelle:   âb = 0 , så

(-1 ; 2t-3)•(1 ; t-1) = 2t2 - 5t + 2 = 0 ⇒ t = 2 ∨ t = 1/2


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. november 2012 af mathon

 

                1· t2 + (-1)·t + (-2) = 0

       a = 1
       b = (-1)
       c = (-2)

           d = b2 - 4ac = (-1)2 - 4·1·(-2) = 1 + 8 = 9 = 32

           √(d) = √(32) = 3


               -b ± √(d)      1 ± 3
         t =  ----------- =   -------
                    2·a             2

         t = -1   v   t = 2

    


Svar #5
21. november 2012 af Thzt (Slettet)

Tusind tak!


Skriv et svar til: Andengradsligning (vektorer)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.