Matematik

Bestemmelse af katens længde i et retvinklet trekant

24. november 2012 af preity (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

hej, hjælp søges til denne opgave, og det må helst gerne være inden for de næste 4 dage, da det er en aflevering. 

Opgave lyder: I en retvinklet trekant er den længste katete 1 længere end den korteste katete. Desuden er hypotenusen dobbelt så lang som den korteste katete. Bestem trekantens sider.

Benyt Pythagoras' sætning om retvinklede trekanter.

PÅ forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. november 2012 af mathon

  hvoraf

  i følge Pythagpras
                                       x2  +  (x+1)2  = (2x)2      x>0


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. november 2012 af Krabasken (Slettet)

Den korte katete = x

Den lange katete = (x+1)

Hypotenusen = 2x

Pythagoras siger x^2 + (x+1)^2 = (2x)^2

x^2 + x^2 +2x + 1 = 4x^2

2x^2 - 2x - 1 = 0

x = (1 + (√3) / 2 ( = ca. 1,366)

Find selv x+1 og 2x

:-)
 


Svar #3
24. november 2012 af preity (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. november 2012 af Krabasken (Slettet)

Brug formlen til løsning af ax^2 + bx + c = 0  (mat.-bogen)

:-)


Svar #5
24. november 2012 af preity (Slettet)

Okay mange tak, prøver lige at udregne det :-)

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. november 2012 af Krabasken (Slettet)

Goody-goody!

- Og husk at gøre prøve med Pythagoras, når du har alle tre sider . . .

:-)

 


Svar #7
24. november 2012 af preity (Slettet)

Tusind tak jeg har fået det hele til at gå op :-)

Men jeg har lige et andet spørgesmål, opgaven går ud på at jeg skal komme frem til en ligning så jeg kan udregne det der står i opgaven. 

Opgave lyder:

En trekants grundlinje er 5 længere end dens højde. Samtidig vides det, at trekantens areal er 56. Bestem grundlinje og højde.

kunne man ikke sige

h = x

grundlinje = 5+x

også derefter lave en ligning?


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. november 2012 af Krabasken (Slettet)

Jo - lige præcis!

Her bruger vi den velkendte formel for trekantens areal:

A = ½ * højde * grundlinie og indsætter oplysningerne:

56 = ½ * x * (x+5)  ...........  Nu har vi vores ligning

Vi ganger lige med 2 fordi vi ikke gider se på brøker:

112 = x * (x+5) = x2 + 5x

x2 + 5x - 112 = 0

d = 25 - 4*1*(-112) = 25 + 448 = 473

x = (-5 ±√(473)) / 2 = (-5 + √(473))/2  [og (-5 - √(473))/2, som er <0]

x = -5/2 + √(473)/2 = ca. 8,37428

Find selv x+5 og gør tilsidst prøve ved at gange ½•h•g ud og se, om det bliver (ca.) 56

:-)


Skriv et svar til: Bestemmelse af katens længde i et retvinklet trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.