Fysik

løft af håndvægte

25. november 2012 af solsorten1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg vil lige sikre mig at jeg har grebet OPGAVE 4 rigtigt an.

Delopgave a. For at bestemme den Epot, burger jeg formlen Epot = m * g * h.

Delopgave b. Inertitmoment bestemmes som I = m * r, ud fra flg. oplysninger

R = 87,5mm

M = 10kg

 

de sidste 2 delopgave tvivler jeg meget på, fordi den har ikke nogen kinetisk energi? eller har den?

passer det at vinkelhastigheden findes ud fra Erot = I * w2 * 0.5

Vedhæftet fil: SkrFys5_3x-1.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #1
25. november 2012 af peter lind

a) korrekt

b) u bør dele vægtene op i forskellige dele dels . skiverne og dels mellemstykket. Du har formodentli en formelsamling, hvor inertimomentet for cylindrer er angivet. Brug dette til udregningerne

c)  Den samlede kinetiske energi fås som tabet i potentiel energi.

d) Kinetisk energi = ½Iω2 + ½mv2  Brug at hastigheden på randen af skiverne er givet ved v=ω*r


Svar #2
25. november 2012 af solsorten1 (Slettet)

c) jeg er ikke helt med, jeg fandt Epot = 70,704J

d) hvad mener du med randen af skiverne?


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. november 2012 af hesch (Slettet)

#0:    Beregning af inertimoment er forkert:

J = ∫ r2 dm

Antages det, at vægten er punktformig, findes så:  J = r2 * m


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. november 2012 af hesch (Slettet)

#3:   Opgaven er lidt kryptisk formuleret, for:   Inertimoment omkring hvilken akse ?  Vægthåndtag eller albueled ?

Jeg antog, at det var albueled, men en underarmslængde på 87,5 mm, lyder jo ikke af meget, så ??

Men det formelle i  #3, er korrekt.


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. november 2012 af hesch (Slettet)

#0:   Undskyld, jeg har nu læst opgaven:

Inertimoment for en cylinder, centerakse:

J = ½ * M * R2

Så du skal beregne rumfang af hele håndvægten = Vtotal

Mhåndtag = Vhåndtag / Vtotal * Mtotal     ( Ligesådan for skiverne )

Jtotal = Jhåndtag + 2 * Jskive


Svar #6
25. november 2012 af solsorten1 (Slettet)

Jeg er slet ik med nu, fordi nu er jeg bare blevet mere forvirret!! Hvordan skal jeg nu udregne m og hvad er (v & j) i denne sammenhæng?

 

Kan du også hjælpe med opgave 3e, fordi jeg forstår ikke hvilken retning kraften går


Brugbart svar (1)

Svar #7
25. november 2012 af hesch (Slettet)

V = volumen

J = Inertimoment   ( i opgaven kaldt I )

Hvis vi går ud fra, at håndtag og skiver er lavet af samme materiale ( har samme vægtfylde ) må

Mhåndtag / Mtotal = Vhåndtag / Vtotal

Heraf:

Mhåndtag = Vhåndtag / Vtotal * Mtotal

Skivernes masse, kan så udregnes på samme måde, eller ved:

Mskive = Mtotal - Mhåndtag


Brugbart svar (1)

Svar #8
25. november 2012 af hesch (Slettet)

#7:  Fejl igen:

Mskive er opgivet til 4,5 kg.  Vægt af to skiver er derfor 9 kg.

Mhåndtag =  Mtotal - 9 kg = 1 kg.

Så skulle den være der, undskyld   :)

PS:  Vægtfylde for håndtag og skiver er ikke nødvendigvis ens.


Skriv et svar til: løft af håndvægte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.