Fysik

kalium i bananer

25. november 2012 af mimok (Slettet)

Mange fødevarer har et naturligt indhold af kalium. En lille del af kaliumatomerne er det radioaktive 40K. Det kan blandt andet henfalde ved elektronindfangning. Kernerne efterlades herved i en exciteret tilstand, hvorfor elektronindfangingen efterfølges af en udsendelse af en foton fra den dannede argonkerne.

a) Opstil reaktionsskemaet for elektronindfangningen:

40/19K + e --> 40/18Ar + v_e

De udsendte fotoner kan bruges til at bestemme kaliumindholdet i en fødevare. Ved måling på en prøve af bananer registrerer man, at der udsendes i alt 3,25 * 10^6 af de omtalte fotoner i løbet af et døgn. Aktiviteten kan regnes  for konstant inden for dette døgn. Elektronindfangningen udgør 11,0% af samtlige 40K-henfald.

b) Beregn den samlede aktivitet fra 40K i prøven.

Jeg er ikke helt sikker på, hvad jeg skal.

Er 3,25 * 10^6 af de omtalte fotoner, den samlede aktivitet? og så 11,0% af det er 40K-henfald.?


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. november 2012 af mathon

a)
              4019K  +   0-1e   --->   4018Ar  +  røntgenstråling

 

         A(40K-indfangning) = (3,25·106 døgn-1) = 37,6157 s-1 = 37,6157 Bq

 

b)

         A(40K-samlet) =  (37,6157 Bq) / 0,110 = 341,961 Bq


Svar #2
25. november 2012 af mimok (Slettet)

Vil du også hjælpe mig med denne?

Massen af bananerne i prøven er 2,975 kg

c) Beregn hvor mange procent af bananernes masse, der er kalium

Skal jeg slå halveringstiden op i en databog, for at beregne henfaldskonstanten?


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. november 2012 af mathon

 

    
              ...du skal vide hvor stor en procentdel 40K udgør af den samlede, naturlige K-forekomst


Svar #4
25. november 2012 af mimok (Slettet)

Hvorfra ved jeg det? Kan jeg slå det op et eller andet sted?


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. november 2012 af mathon

              40K udgør 93,33% af af den samlede, naturlige K-forekomst.

 

               A = k·N      og       T½ = 1,3·109 år = 4,1024·1016 s

                              k = ln(2) / T½ = ln(2) / (4,1024·1016 s) = 1,69·10-17 s-1

 

               N(40K) = A/k = (341,961 s-1) / (1,69·10-17 s-1) = 2,024·1019

               N(K) = (2,024·1019) / 0,9333 = 2,169·1019

                    m(K) = ( (2,169·1019) / (6,022·1023 1/mol) ) • (39,098 g/mol) = 0,001408 g = 1,408·10-6 kg

 

               %K i bananerne
                                          p = ( (1,408·10-6 kg ) / (2,975 kg) ) • 100% = 4,73·10-5%


Skriv et svar til: kalium i bananer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.