Fysik

Elektromagnetisme

26. november 2012 af ChristianOl (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har lidt problemer med disse opgaver og jeg ville derfor bare høre, hvilke formler jeg ville skulle gøre brug af:

1: Jordens overflade er ikke helt elektrisk neutral, og overskuddet af elektrisk ladning skaber et elektrisk felt nær Jordens overflade med en feltstyrke på ca. 1,5 * 10^2N/C. Feltlinjerne løber lodret ned mod Jordens overflade.

a) Har Jorden et overskud af positiv eller negativ ladning?

b) Hvilken ladning skulle et støvkorn med massen 5*10^-13kg have, for at det kunne svæve på Jordens elektriske felt?

c) Hvilken ladning skulle et menneske med massen 70kg have for at kunne svæve på Jordens elektriske felt?

 

2: en lille metalkugle med ladning Q=-3,89myC er anbragt i et isolerende stativ. En anden lille metalkugle med massen 5g og ladning q=-8,4myC bliver skudt afsted mod Q. På et tidspunkt er afstanden mellem q og Q 1,2m, og q bevæger sig med hastigheden 35m/s mod Q.

a) Bestem hastigheden af q, når den er 0,6m fra Q.

b) Hvor tæt når q på Q?

 

Håber virkelig at der er en der kan hjælpe mig mht. formler, da jeg er meget i tvivl når det gælder elektromagnetisme

Mvh. Christian 


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. november 2012 af hesch (Slettet)

Elektrostatik hedder det vist.   :)   Ikke magnetisme.


Brugbart svar (2)

Svar #2
26. november 2012 af hesch (Slettet)

Tja, der er jo ikke mange om buddet her. Så jeg prøver at starte, uden at være god til det:

1a)  Feltlinjerne løber lodret ned mod Jordens overflade. Feltlinier har retning mod den negative ladning.

1b)   Nær Jordens overflade er feltstyrken på ca. 1,5 * 10^2N/C. Et støvkorn med massen 5*10-13kg udsættes for en tyngdekraft = 5*10-13 kg * 9,82 m/s2 = 4,91*10-12 N. Så ladningen skal være:

Q = 4,91*10-12N / 1,5*102 N/C = 32,7*10-15C

1c)  Beregnes udfra svaret i 1b) ved  Q = 70kg / 5*10-13kg * 32,7*10-15C = 4,58C

PS:  Beregnet ladning i 1b) og 1c), skal selvfølgelig være negativ.


Brugbart svar (2)

Svar #3
26. november 2012 af hesch (Slettet)

#2:  Har rettet nogle 10'er potens fejl   :)

I opgave 2a) og 2b) skal du bruge Coulombs lov.


Svar #4
27. november 2012 af ChristianOl (Slettet)

Mange tak skal du have for din hjælp.

 

Brugbart svar (1)

Svar #5
03. marts 2013 af rlkluver (Slettet)

#2

1a)  Feltlinjerne løber lodret ned mod Jordens overflade. Feltlinier har retning mod den negative ladning.

Hvad menes der med dette? betyder det positivt eller negativt?


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. marts 2013 af hesch (Slettet)

mellem en positiv og en negativ ladning, har det elektriske felt positiv retning fra den positive ladning mod den negative ladning.

Det er lidt mærkeligt, men det er en definition.


Skriv et svar til: Elektromagnetisme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.