Fysik

biltest

22. september 2005 af stumpL (Slettet)
nogen der kan hjælpe?

opgaven er i eksamensopgaver i fysik 1998-2002 opg 5, side 33:

grafen viser bilens acceleration a som funktion af tiden t siden starten. Accelerationen ændrer sig, når bilens fører skifter gear.
x-aksen er t/s, og y-aksen er a/(m/s^2).

1. gear:
går søjlen hen til 3 på x-aksen og op til 2,8 på y-asken.

2. gear:
fra 4-7 på x-aksen og op til 2 på y-aksen.

3. gear:
fra 8-13 på x-aksen og op til 1,55 på y-aksen.

4. gera:
fra 14-19 på x-aksen og op til 1 på y-aksen.

a) hvor langt kører bilen i 1. gear?

b) tegn en graf, der viser bilens hastighed v som funktion af tiden t.
Hvor lang tid er bilen om at accelerere fra 0-90km/h?

massen af bil med fører er 1250kg.

c) bestem den resulterende krafts effekt til tidspunktet t=2,0s.
Bestem størsteværdien for den resulterende krafts effekt.

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2005 af fixer (Slettet)

Jeg har ikke adgang til nævnte bog. Men jeg antager at der er tale om konstant acceleration i hvert gear (?).

(a)

Udnyt, at i en bevægelse med konstant acceleration er den tilbagelagte strækning s efter tiden t

s = s0 + v0t + ½at^2

hvor s0 er strækningen allerede tilbagelagt til tiden t=0, v0 er hastigheden til t=0 og a den konstante acceleration.

Med s0= 0m og v0 = 0m/s haves startbetingelserne i 1. gear. Aflæs a på grafen og indsæt.

(b) Bilens hastighed for konstant acceleration til tiden t er

v = v0 + at

Behandl nu kørslen gear for gear:

1.gear. v0=0, a er allerede aflæst på grafen og 0 s =

gearskifte. Det virker ud fra din beskrivelse at accelerationen er 0 i tidsrummet 3
2.gear. Præcist samme metode som i første gear, men begyndelsesfarten er nu lig med slutfarten efter 1.gear.

Fortsæt selv igennem de øvrige gear.

Tiden det tager at nå 90 km/t aflæses på grafen (NB: Hvis din hastighed er afbildet i m/s skal du naturligvis først omregne 90 km/t til m/s).

c) Aflæs på accelerationsgrafen accelerationen a til tiden t=2.0 s.

Benyt så Newton's 2.lov til at bestemme den resulterende kraft F. Kraftens effekt er skalarproduktet F.v mellem kraften og hastigheden. Da vi betragter bevægelsen i een dimension er de ensrettede og skalarproduktet er blot en almindelig multiplikation. Effekten er derfor

P = Fv

v aflæses af din hastighedsgraf til tiden t=2.0s. Alternativt kan du regne dig frem til den.




Svar #2
24. september 2005 af stumpL (Slettet)

a)
jeg skal altså bruge formlen:
s=s0+Vot+½at^2

har aflæst a til at være 2,8m/s^2
med hvad med værdierne s0, V0 og t?
hvos jeg sætter s0=0, V0=0 og t=0, giver det hele jo bare 0?
dvs. bilen kører 0m i 1. gear?

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2005 af fixer (Slettet)

#2 Nej. Du fastlægger at til tiden t=0 gælder at s0=0 m og v0=0 m/s. Formlen

s(t)=s0 +v0*t+½at^2

udtrykker jo den tilbagelagte strækning givet begyndelsesbetingelsen s(0)=s0 og v(0)=v0. Disse begyndelsesbetingelser kan du fastlægge som du vil i opgaven. Det nemmeste er jo at sige at de begge er nul.

Så i første gear haves altså:

s(t) = ½at^2

når du sætter s0=0 m og v0=0 m/s

Svar #4
24. september 2005 af stumpL (Slettet)

hvad skal jeg så sætte t til?

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2005 af fixer (Slettet)

Se #1. Der står hvad du skal gøre.


Svar #6
24. september 2005 af stumpL (Slettet)

jeg tror ikke jeg forstår hvordan jeg skal finde t?

Svar #7
24. september 2005 af stumpL (Slettet)

er t=3s?

Svar #8
24. september 2005 af stumpL (Slettet)

dvs. ½*2,8m/s^2*3^2=12,6m
er dette rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #9
24. september 2005 af Epsilon (Slettet)

Link til opgavesættet hvori omtalte opgave indgår (opgave 5)

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/2000/2000-7-1.pdf

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #10
24. september 2005 af fixer (Slettet)

#9 Tak.

#8 Ja. Hvorfor er du i tvivl ?

Svar #11
25. september 2005 af stumpL (Slettet)

forsår ikke hvad man gør i b)

Brugbart svar (0)

Svar #12
25. september 2005 af fixer (Slettet)

Du skal behandle kørslen gear for gear.

I hvert gear og i mellem hvert gear er accelerationen konstant.

I ethvert interval hvor accelerationen er konstant er farten en lineær funktion af tiden.

v = v0 + a(t-t0)

hvor v0 er begyndelsesfarten i gearet, t0 startidspunktet for gearet og hvor tiden t løber fra t0 til der skiftes gear.

Grafen for en lineær funktion er en ret linie.

Altså: I ethvert interval hvori accelerationen er konstant, afbildes farten som en ret linie med en hældning, der er lig accelerationen.

Vi tager som eksempel 1. gear.

I 1.gear startes fra farten v0=0 m/s og accelerationen har du aflæst på grafen til at være a=2.8 m/s^2. Altså er farten i 1. gear, v_1, bestemt ved funktionen

v_1(t) = 0 m/s + (2.8 m/s^2)*t

og tiden t løber fra 0 s til 3 s fordi det ses af grafen at 1. gear kun er aktivt i dette tidsrum. Altså, i 1. gear, gælder

v_1(t) = (2.8 m/s^2)*t, 0s =
Men dette er jo netop forskriften for en ret linie med hældning 2.8 m/s^2 og skæring med y-aksen (= v-aksen) i punktet (0,0). Tegn den.

I det næste sekund (altså i tidsrummet 3 s

v_12(t) = 8.4 m/s + (0 m/s^2)*t = 8.4 m/s

Farten er altså konstant 8.4 m/s i tidsrummet 3s
2. gear behandles fuldstændigt ens. Her er begyndelsesfarten lig med slutfarten i frigearet mellem 1. og 2. gear, altså 8.4 m/s. Accelerationen i 2. gear aflæses på grafen til 2.0 m/s^2. Fart funktionen v_2, der gælder i tidsrummet 4s=
v_2(t) = 8.4 m/s + (2.0 m/s^2)(t-4s)

Proceduren for at tegne grafen for farten i hvert af de 7 intervaller hvori accelerationen er konstant er derfor:

1. Bestem tidsafgrænsningerne for det betragtede inteval. F.eks. løber 3. gear fra 8s=2. Bestem accelerationen a i intervallet af grafen i opgaven. Den bliver hældningen af den linie, der skal tegnes.
3. Tegn en linie med hældning a startende i det punkt på fartgrafen hvor forrige interval ophører.



Brugbart svar (0)

Svar #13
25. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#12:
Er du gal for en udpensling af dimensioner ;-)

//Epsilon

Svar #14
26. september 2005 af stumpL (Slettet)

nu har jeg fået tegnet grafen, men er lidt itvivl om hvad jeg nu skal...?? skal finde ud af hvor lang tid bilen er om at accelerere fra 0 til 90km/t..

Brugbart svar (0)

Svar #15
26. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#14:
Du har netop tegnet en graf, som viser bilens hastighed v til tiden t >= 0; en såkaldt (t,v)-graf.

At bestemme hvor lang tid bilen er om at accelerere fra 0 til 90km/h, svarer formelt til at løse ligningen

v(t') = 90km/h

hvilket passende gøres grafisk, dvs. bestem tidspunktet t' ud fra grafen. Husk at konvertere 90km/h til den tilsvarende hastighedsværdi i m/s, hvis du har afbildet v i enheden m/s på grafen.

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #16
26. september 2005 af fixer (Slettet)

På din graf har du formodentligt v i m/s opad y-aksen. Omregn derfor først 90 km/t til m/s.

Aflæs nu på grafen til hvilket tidspunkt din fartgraf når op på denne værdi.

Svar #17
26. september 2005 af stumpL (Slettet)

er lidy forvirret lige nu...
90km/t = ? m/s hvordan regner jeg det om?

Brugbart svar (0)

Svar #18
26. september 2005 af fixer (Slettet)

1 km/t = 1000 m / 3600 s = (1000/3600) m/s = 5/18 m/s

Altså må

90 km/t = 90 * 1 km/t = 90 * 5/18 m/s

Svar #19
26. september 2005 af stumpL (Slettet)

okay... kan godt se det...
hvad siger I så jeg skal aflæse??

Svar #20
26. september 2005 af stumpL (Slettet)

ahh.... har fattet det... aflæser bare på x-aksen...
dvs. bilen tager 17,3 sek. om at accelerere fra 0-90km/h

Forrige 1 2 3 Næste

Der er 48 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.