Matematik

EKSPONENTIEL VÆKST???

27. november 2012 af Jiji87 (Slettet) - Niveau: B-niveau

SPØRGSMÅL: HVORDAN KAN MAN SE, DER ER TALE OM EKSPONENTIELFUNKTION UD FRA SPØRGSMÅLET. OPGAVEN ER UDEN HJÆLPEMIDLER. 

 

På en bestemt fabrik er antallet af producerede enheder siden 2005 faldet med 3 % om
året. I 2005 producerede fabrikken 126 000 enheder.

a) Indfør passende betegnelser, og opstil en formel, der beskriver udviklingen i
  antallet af producerede enheder pr. år i årene efter 2005.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. november 2012 af mimok (Slettet)

f(x)=126 000*(0.97)^x , da b=126 000 og  a=(1-0,03)

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. november 2012 af peter lind

Det frwemgår af sætningen "antallet af producerede enheder siden 2005 faldet med 3 % om

året."


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. november 2012 af SimoneLy (Slettet)

Hvis produktionen falder med 3 % om året er der tale om eksponentiel vækst, eftersom produktionen vil falde 3 % fra et nyt udgangspunkt hvert år (renters rente - bare negativt)

eksponentialfunktion: f(x)=b*a^x
Hvis startenheden er 126.000 er dette dit b i din formel.
a er fremskrivningsfaktoren, som består af (1+r). din er er -3% =-0,03 - således er dit a: 0,97
din formel:

f(x)=126000*0,97^x

Hvor f(x) er antal producerede enheder, og x er antal år efter 2005


Svar #4
27. november 2012 af Jiji87 (Slettet)

y = antal producerende enhder

x = antal år

faldet er 3 %

 

Hmm kunne det ik ligeså godt have være lineær!??.. Fanger den ik helt


Svar #5
27. november 2012 af Jiji87 (Slettet)

Tak for jeres svar. Udregning fangede jeg godt, vil bare lige være sikker på hvordan man kunne fange der var tale om eksponentiel vækst. Sætter pris på hjælpen. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. november 2012 af SimoneLy (Slettet)

Fordi den falder 3 % hvert år, 

hvis du har 100 kr, og der forsvinder 3 % hvert år vil du

efter 1 år have 97 kr.

efter 2 år vil du kun have 97 % af de 97 kr (læg mærke til at det ikke er 97 % af de 100 kr. som du startede med) = 94,09.

efter tre år vil du have 97 % af 94,09 kr = 91,27

Hvis den havde været lineær havde du ikke mistet et procentandel hvert år (som rent værdi-mæssigt vil blive mindre og mindre, fordi de 3 % bliver fratrukket af en mindre og mindre værdi (de 100 kr bliver hele tiden mindre)), ved lineær aftagelse ville opgaven have heddet noget med at produktionen faldt med 100 enheder hvert år og ikke en procentandel.

forståeligt?


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. november 2012 af JSmaakjær (Slettet)

Når noget falder eller vokser med x antal procent, så er der altid tale om en eksponentiel sammenhæng :)


Skriv et svar til: EKSPONENTIEL VÆKST???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.