Matematik

Fordoblingskonstant og forskrift!

27. november 2012 af Kaliszan (Slettet)

Jeg håber virkelig der er nogle som der kan hjælpe mig! 
Jeg går på STX, 1g (og skal have matematik på A-niveau), og har fået nogle gamle eksamens opgaver, jeg ikke er helt sikker på hvordan jeg skal løse.

 

Opgaveformuleringen lyder således: 

 

Om en eksponentielt voksende funktion f oplyses det, at f(10) = 20, og at fordoblingskonstanten er 5.
 

Bestem en forskrift for f

Løs ligningen f(x) = 2500

- Håber der er nogle der kan besvare/hjælpe mig på mit spørgsmål.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. november 2012 af lfdahl (Slettet)

Den har formen: f(x) = b ax, med T2 = ln(2)/ln(a), som er fordoblingskonstanten

Du skal så bestemme a, idet du kender T2.

Dernæst kan du nemt bestemme b, idet f(10) = b a10 = 20  --> b = 20/a10.

Dermed har du regneforskriften for f.

Endelig skal du løse b ax = 2500, hvor a og b er bestemt ovenfor

x = ln(2500/b)/ln(a)


Svar #2
27. november 2012 af Kaliszan (Slettet)

Vi sætter √(5&2) (altså 5 foroven og 2 under) så er resultaten a = 1,1486
b = 20/1,1486^10 = 5,0042

DVS: a = 1,1486
b = 5,0042

5,0042 * 1,1486^x = 2500

 

 


Svar #3
27. november 2012 af Kaliszan (Slettet)

x = ln(2500/5,0042) / ln(1,1486) = 44,85


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. november 2012 af lfdahl (Slettet)

#2
 

Ja, dine værdier stemmer


Svar #5
27. november 2012 af Kaliszan (Slettet)

Så siger jeg tusinde tak for hjælpen! - Det hjalp utrolig meget!


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. november 2012 af lfdahl (Slettet)

Glæder mig.


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du begår en numerisk fejl ved at regne med afrundede værdier i mellemregningerne.

Der gælder, at a = 21/5 og at b = 5 (eksakt). Derfor bliver dit svar i #3 heller ikke helt korrekt, idet det eksakte svar er

5·ln(500)/ln(2) ≈ 44,829 (3 dec).

Umiddelbart ser man af opgavens oplysninger, at forskriften er

f(x) = 20 · 2^((x-10)/5) = 5 · (21/5)x

Dernæst løser man ligningen

f(x) = 2500 , dvs

5 · (21/5)x = 2500 , eller

x = ln(500) / ln(21/5) = 5 · ln(500) / ln(2) .

Da fordoblingskonstanten er lig med 5, følger det jo også umiddelbart, at

f(0) = f(10-5-5) = f(10/5)/2 = f(10)/(2·2) = 20/4 = 5 .


Skriv et svar til: Fordoblingskonstant og forskrift!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.