Fysik

Størrelsen af magnetisk induktion fra elektromagnet

30. november 2012 af styrkson (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg har fået stillet et spørgsmål i min SRP som omfatter Størrelsen af magnetisk induktion fra elektromagnet og jeg heg har lavet eksperimenter dertil som dog ikke omfatter induktion på den måde som her er beskrevet. I mit eksperiment har jeg målt på forskellige elektromagneters felt og hvordan det afhænger af afstanden fra magneten spolen og strømstyrken.

Jeg ved at jeg ud fra min data kan beregne nogen magnetisk fluxtætheder. Det der forvirrer mig er at der står induktion.
Jeg har altid set induktion som ændringen i et magnetfelt som skaber spænding i en spole.

Så mit spørgsmål er: Virker induktion også den anden vej? altså hedder det også induktion når der skabes et magnetfelt ved at sende strøm gennem en spole? og kan man kalde det felt man får ud af det for "størrelsen af den magnetisk induktion fra en elektromagnet"?

Hvis dette ikke er tilfældet jeg jeg nemmelig i vildrede sin min lærer foreslog mig at lave dette forsøg til at besvare min opg.

På forhånd tak for hjælp :)


 


Brugbart svar (2)

Svar #1
30. november 2012 af Jerslev (Slettet)

#0: Ja, det erogså induktion. :)


Svar #2
30. november 2012 af styrkson (Slettet)

Tak for dit hurtige svar! Nu kan jeg komme videre med min opgave uden at være i tvivl om jeg gør alting forkert :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. november 2012 af hesch (Slettet)

Et magnetfelt består af et B-felt og et H-felt, ligesom elektricitet består af strøm og spænding.

B-feltet, der måles i Tesla = Weber/m2, kaldes også: 

           Magnetisk fluxtæthed

           Magnetisk induktion

H-feltet, der måles i A/m kaldes også magnetisk feltstyrke.

Hvis ohms lov skrives:   U = R * I  kan den magnetiske udgave skrives:  H =  ( 1/μ ) * B,  hvor μ er den magnetiske permeabilitet.


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. november 2012 af hesch (Slettet)

#3 ( fortsat ):

Egentlig er det noget vrøvl at en elektrisk strøm inducerer en magnetisk flux. Strømmen inducerer et H-felt, der så inducerer et B-felt.

Det er også vrøvl, at en fluxændring gennem en spole inducerer elektrisk strøm. Fluxændringen inducerer elektrisk spænding, der så inducerer elektrisk strøm.

Sidste afsnit blot for at vise analogien mellem magnetisme og elektricitet.

PS:  Et H-felt kaldes også magnetomotorisk kraft.


Skriv et svar til: Størrelsen af magnetisk induktion fra elektromagnet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.