Matematik

Reduktion

23. september 2005 af Mester_Bean (Slettet)
Jeg havde en afleveringsopgave med disse to stykker. Nu har jeg afleveret men er meget i tvivl:

(a+b)a+a+b
____________________
(a^2)(a+1)-(b^2)(a+1)


og

((7a+b)/(4a^2-4b^2))-(3/(4a+4b))-(3/(4a-4b))

Jeg har fået det første stykke til (1/a-b) og det andet til 1/(4a-4b)

Men mine matematikprogrammer giver mig et helt andet resultat, nemlig -1/(b-a) og -1/4a-4b

JEg forstår bare ikke lige, hvorfor det er -? eller har jeg ret, med mine resultater?

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

Til det første stykke har dig og dine programmet fået det samme (som er rigtigt, i øvrigt) - matematikprogrammet har bare ganget brøken igennem med -1.

Brugbart svar (0)

Svar #2
23. september 2005 af maltbolsje (Slettet)

Hvilke programmer er det, om jeg må spørge?

Svar #3
23. september 2005 af Mester_Bean (Slettet)

7a+b 3 3
_________ _ ______ _ _______
4a^2-4b^2 4a+4b 4a-4b

Hvis det skulle hjælpe på stykke 2

Svar #4
23. september 2005 af Mester_Bean (Slettet)

#2 Min lommeregner (TI-89 Titanium) og TI Interactive (udleveret af skolen)

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. september 2005 af fixer (Slettet)

Prøv at tildele a og b værdier og se hvem der har ret - du eller din lommeregner.

I første opgave kan man gå frem som følger:

[(a+b)a+a+b]/[a^2(a+1)-b^2(a+1)] =

[(a+b)(a+1)]/[(a+1)(a^2-b^2)] =

(a+b)/(a^2-b^2) =

(a+b)/[(a+b)(a-b)] =

1/(a-b) , a <> b

I anden opgave:

(7a+b)/(4a^2-4b^2)-3/(4a+4b)-3/(4a-4b) =

(7a+b)/(4(a+b)(a-b)) - 3/(4(a+b)) - 3/(4(a-b)) =

[(7a+b)-3(a-b)-3(a+b)]/[4(a+b)(a-b)] =

(a+b)/[4(a+b)(a-b)] =

1/(4(a-b)) a <> b

Din lommeregner har ret. I begge tilfælde.

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. september 2005 af maltbolsje (Slettet)

#4
Hmm... vi har fået TI Connect, Geometer, Derive, MathType og andre. Er der nogen, der ved om de programmer kan gøre som i #1?
På vores gymnasium er det ikke nødvendigt at have en lommeregnrer, der kan lave symbolsk manipulation, derfor har jeg en TI 84 Silver.

Brugbart svar (0)

Svar #7
23. september 2005 af fixer (Slettet)

Og det har du alstå også glemte jeg at sige!

Svar #8
23. september 2005 af Mester_Bean (Slettet)

#5 altså ud fra dine beregninger der, ser det ud til at jeg har ret og ikke min lommeregner?

Brugbart svar (0)

Svar #9
23. september 2005 af maltbolsje (Slettet)

... MathCad og Delphi + et fysikprogram.

Svar #10
23. september 2005 af Mester_Bean (Slettet)

#7 - ah ja.. gutti gutti, nu forstår jeg det! :)

Okey.. smart nok at du bruger 4(a+b)(a-b) .. den havde jeg ikke lige set.. jeg brugte 16a^2-16b^2 som fællesnævner, men der kan man bare se... men hvorfor får jeg så resultatet i minus, når jeg regner det ud på min ti-89 og et program som MatCad?

Brugbart svar (0)

Svar #11
23. september 2005 af fixer (Slettet)

Din lommeregner er kommet frem til det korrekte svar i opgave 1, idet

-1/(b-a) = 1/(a-b)

I anden opgave overså jeg at din lommeregner er kommet frem til et resultat, der numerisk er korrekt, men har forkert fortegn.

Jeg skulle mene det må bero på en brugerfejl.

Brugbart svar (0)

Svar #12
23. september 2005 af Therackoo (Slettet)

#10

Såvidt jeg ved, kan MathCAD ikke regne algebra bogstaver ud.. :-)


Forstil dig at b er 10 og a er 20

-1/(20-10)= -1/10

1/(10-20) = 1/-10 = -1/10



Skriv et svar til: Reduktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.