Fysik

Røntgenstråling - SRP

06. december 2012 af EBE (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej Alle :) Jeg har fået til opgave i min SRP at regne en opgave, men kan ikke helt finde ud af den, håber at nogen kan hjælpe mig! Opgaven lyder således:

En patient får taget røntgenbillede af lungerne. Røntgenstrålernes fotonenergi er ca. 100 keV, intensiteten af strålingen er omkring 40 W/m^2, og eksponeringstiden er 0.125 s. Patientens brystkasse kan betragtes som en 25 cm tyk plads med samme densitet som vand (1,0g/cm^3) og et areal på 30 cm x 30 cm. Halvværditykkelsen er 4.0 cm, og det antages, at al spredt stråling absorberes i patienten.

a) Bestem forholdet mellem den strålingsintensitet, som huden på brystkassen modtager, og den strålingsintensitet som ryggen modtager (primærstrålingen rettes mod ryggen)

b) Hvor stor er procentdel af strålingen absorberes i brystkassen?

c) Beregn den absorberede energi og brystkassen masse.

Jeg har regnet brystkassen masse og fået den til 22.5 kg - er det rigtig?

d) Beregn den ækvivalente strålingsdosis som brystkassen har modtaget.

Skal man så ikke bruge disse formler: Ækvivalent strålingsdosis: H = Q*D
D = E_abs/m


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. december 2012 af peter lind

a) (½)x/X hvor x er tykkelsen  og X er halveringstykkelsen

b)  1-resultatet fra a


Svar #2
06. december 2012 af EBE (Slettet)

Tak for dit hurtige svar. Har lige regnet det ud og fået 3,125 men kan ikke helt se hvordan det svarer på a. Håber du kan hjælpe mig ;)

Brugbart svar (1)

Svar #3
06. december 2012 af peter lind

Du må undskylde. Jeg glemte at hæve potenserne. Der skal stå (½)x/X


Svar #4
07. december 2012 af EBE (Slettet)

Det gør skam ikke noget! Nu får jeg 0.013 men det er vel ikke svar på a?


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. december 2012 af peter lind

jo. Det er svaret på a


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. december 2012 af mathon

 

           areal af brystkasse
                                                       A = (0,30 m)2 = 0,09 m2

  
           I = (450 mJ)•(1/2)(25 cm)/(4,0 cm) = 5,913 mJ

    

a)           forholdet mellem den strålingsintensitet, som huden på brystkassen modtager, og den
              strålingsintensitet som ryggen modtager


                                                                (450 mJ) / (5,913 mJ) ≈ 76,1

b)

             optages i brystkassen
                                                                (450 mJ) - (5,913 mJ) = 444,087 mJ

             optagelse i %
                                                                p = (444,087 mJ) / (450 mJ) = 0,987 = 98,7%

c)

            absorberet energi
                                                                Eabs =  (40W/m2)•(0,09 m2)•(0,125 s) = 0,45 J

            brystkassens masse
                                                                m = (0,25 m)•(0,09 m2)•(1000 kg/m3) = 22,5 kg

d)

           D = Eabs/m = (0,45 J) / (22,5 kg) = 0,02 J/kg

           H = Q D = Q (0,02 J/kg)
                                               

 

                     
                                                  


Svar #7
07. december 2012 af EBE (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen begge to :)


Svar #8
13. december 2012 af EBE (Slettet)

Hej igen! Sidder lige og regner dem igennem igen, men marthon hvor har du 450 mJ fra? :)


Brugbart svar (1)

Svar #9
13. december 2012 af mathon

@#8

                    (0,30 m)2 • (40 W/m2) • (0,125 s) = 0,450 J = 450 mJ


Svar #10
13. december 2012 af EBE (Slettet)

Nå okay nu forstår jeg det - tak for det :)


Skriv et svar til: Røntgenstråling - SRP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.