Matematik

Permutationer - enigma.

06. december 2012 af Johan193 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg sidder og er lige begyndt på SRP, tænkte jeg ville have det nødvendige matematik lært, før jeg går i gang med beviserne. Jeg har fundet et eksempel på http://matematiksider.dk/enigma/enigma_matematik.pdf side 4. Forstår ikke hvordan man ved, hvornår man skal sætte paranteser og hvordan man finder (5). Opgaven lyder således:

Man kan også sammensætte permutationer. Givet to permutationer A og B: 
A=(124)(365)
B=(16)(235)(4)
AB =(13)(246)(5)
Sammensætningen AB fås på følgende måde: A afbilder 1 i 2, B afbilder 2 i 3, altså
afbildes 1 i 3 ved permutationen AB.

Er det rigtigt at 

BA=(15)(623)(4)?

 

På forhånd mange tak for hjælpen.


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. december 2012 af wut123 (Slettet)

Nej BA = (1 5 4)(2 6)  fordi

B(1)=6 og A(6)=5 så BA(1)=5

B(5)=2 og A(2)=4 så BA(5)=4

B(4)=4 og A(4)=1 så BA(4)=1

Dermed er den første cykel (1 5 4).


Svar #2
06. december 2012 af Johan193 (Slettet)

Ok, tusind tak, nu forstår jeg

B(2)=3 og A(3)=6 så BA(2)=6

B(6)=1 og A(1)=2 så BA(6)=2

Og cyklen er (2 6).

Kunne bare ikke se at når man nåede det samme tal (her 1) så skulle man starte en ny cykel.


Skriv et svar til: Permutationer - enigma.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.