Fysik

Usikkerheder + afvigelse

10. december 2012 af NMette (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej Studieportalen!

Jeg har et spørgsmål vedr. usikkerhedsberegning

Jeg har lavet et forsøg hvor jeg har fundet  værdierne:

x1 = 4.361 ± 0.13

x2 = 4.813 ± 0.12

x3 = 5.317 ± 0.15

Hvor tabelværdien ligger på:

x = 4.891

 

Her ligger tabelværdien kun indenfor usikkerhedsintervallet af x2, så jeg skal vel regne en afvigelse fra tabelværdien, men hvordan gøres dette nu når jeg har usikkerheder på hhv. x1, x2, og x3 ?

Og skal jeg også regne en afvigelse for x2 nu når tabelværdien jo ligger indenfor usikkerhedsintervallet?


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Er det tre forskellige forsøgsresultater for den samme størrelse? Skal de ikke kombineres til et samlet resultat for hele forsøget?


Svar #2
10. december 2012 af NMette (Slettet)

Det er i virkeligheden tre uafhængige og forskellige forsøg der er udført for at komme frem til samme resultat.

Er blot interresseret i at vide hvordan man finder en afvigelse fra tabelværdi når resultatet har en usikkerhed.


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Afvigelsen er altid det fundne resultat minus tabelværdien. Men hvis |afvigelsen| er større end den anslåede udikkerhed, skal man jo til at se efter andre fejlkilder end dem man har inkluderet i bestemmelsen af usikkerheden.


Skriv et svar til: Usikkerheder + afvigelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.