Matematik

Komplekse tal

11. december 2012 af ToodleDoo (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvad fås ved udregning af:

((7+3i)/(kvdr2+i))-((5+9i)/(1+kvdr2*i)^2)

Resultatet giver ifølge TI InterActive:

((kvdr2)/3)+(14/9)+((19*kvdr2)/9)-(4/3))*i


Svar #1
11. december 2012 af ToodleDoo (Slettet)

Jeg har startet med at regne -(1+kvdr2*i)^2 ud:

-1+2*kvdr2*i

Herefter har jeg sagt:

((7+3i)*(kvdr2-i))/((kvdr2+i)(kvdr2-i))-((5+9i)(-1-2*kvdr2*i))/((-1+2*kvdr2*i)(-1-2*kvdr2*i))

Er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Lad os antage, at kvadratrødderne kun dækker over 2:

(7+3i)/(i+√2) - (5+9i)/(1+i√2)2 = (7+3i)·(i-√2)/3 - (5+9i)·(1-i√2)2/9

                                      = -(7/3)√2 -3 + i·((7/3)-√2)

                                         -((5/9)+i)·(3-i·2√2)

                                      = -(7/3)√2 -3 + i·((7/3)-√2) -(5/3) -2√2 -i(3 -(10/9)√2)

                                      = -(13/3)√3 -(14/3) + i·(-2/3 +(1/9)√2)


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#1

-(1+i√2)2 = -(1+2 + i·2√2) = -(3 + i·2√2)

Prøv at benytte symbolet √ fra Ω-boksen til at gøre det mere overskueligt.


Svar #4
11. december 2012 af ToodleDoo (Slettet)

#3

(1+i√2)(1+i√2) giver da ifølge TI: -1+i*2√2)


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. december 2012 af nielsenHTX

#3+4 der er lavet en fortegns fejl

-(1+i√2)2 = -(1-2 + i·2√2) = -(-1 + i·2√2)

og bemærk det ikke er det samme udtryk i har regnet.

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4, #5

Ja, du har ret; jeg udregnede -(1+i√2)(1-i√2) .


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Mit resultat i #2 ser heller ikke rigtigt ud.

Her er en korrektion

(7+3i)/(i+√2) - (5+9i)/(1+i√2)2 = (7+3i)·(-i+√2)/3 - (5+9i)·(1-i√2)2/9

                                                     = (7/3)√2 +1 + i·(-(7/3)+√2)

                                                        +((5/9)+i)·(1+i·2√2)

                                                      = (7/3)√2 +1 + i·(-(7/3)+√2) +(5/9) -2√2 +i(1 +(10/9)√2)

                                                      = (14/9) +(1/3)·√2 + i·(-(4/3) + (19/9)·√2)

og det er vist i overensstemmelse med resultatet i #0.


Skriv et svar til: Komplekse tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.