Fysik

Grafanalyse af parabel?

12. december 2012 af AEBT (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg skal lave en grafanalyse af en parabel/andengradspolynomie.

Jeg har ikke før lavet en grafanalyse af en parabelkurve, så jeg ved ikke hvordan jeg skal formulerer det, for den passer ikke ind i min "normale" grafanalyse. Normal vil min grafanalyse være som følge:

Eks.: (liniærfunktion)

Tallene (x;y) plottes ind i et alm. koordinatsystem, og der foretages lineærregression.

      (BILLEDE AF GRAF)

Grafanalyse: Da punkterne (x;y) tilnærmelsesvis ligger på en ret linje i et alm. koordinatsystem, med positiv (eller negativ) hældning, ery en voksende (eller aftagende) funktion af x.

Dvs. eksperimentielt: y=ax+b (eller y=ax-b)

osv. ...

Er der i stedet tale om en eksponentiel funktion, er det blot en retlinje i et enkeltlogaritmisk koordinatsystem, og en potensfunktion er en ret linje i et db. logaritmisk koordinatsystem.

Men sådan forholder det sig jo ikke med et andengradspolynomie!

Jeg ved ikke hvordan jeg skal formulerer denne grafanalyse, og hvordan jeg skal 'vise' at det drejer sig om en parabel...

Jeg har skrevet:

Måleresultaterne (t;y) plottes ind i et almindeligt koordinatsystem, og der foretages polynomisk regression.
GRAF
Grafanalyse: Da punkterne (t;y) tilnærmelsesvis ligger på en parabelkurve i et almindeligt koordinatsystem, med a>0, er y af t et (positivt?) andengradspolynomie.

Dvs. eksperimentielt: y=at^2+bt+c

Håber der er nogen der kan hjælpe, for jeg har hele to parabelkurver der skal analyseres i forbindelse med to forsøg i SRP.


Svar #1
12. december 2012 af AEBT (Slettet)

Desuden skal jeg også smide c-leddet væk. Når det er et b-led i en lineærregression plejer jeg blot at sige:

Da b<<ax fås y=ax.

Men hvad er det mit c-led skal være meget mindre end før jeg kan smide det væk? Er det ax^2, bx eller begge?


Svar #2
13. december 2012 af AEBT (Slettet)

Et andet spørgsmål, hvordan finder man usikkerheden på et led (her a) når man har med en graf at gøre?


Skriv et svar til: Grafanalyse af parabel?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.