Matematik

SRP: RSA-kryptering

12. december 2012 af EnEllerAndenDude (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude!

Jeg står med en opgave, som jeg ikke helt ved, hvordan jeg skal tage hul på. Opgaven lyder:

Lad p og q være primtal og sæt n = pq. Vis at p og q er løsninger til ligningen x2 - (n - φ(n) + 1)x + n = 0. Brug dette til at vise, at RSA-systemet kan brydes, hvis man kender φ(n).

 

Eftersom vi ved, at n = pq og at φ(pq) = (p-1)(q-1) tænkte jeg lidt på, om nogle ting i ligningen skulle erstattes e.l.

Jeg håber, at der er nogle af alle jer matematikeksperter derude, som kan hjælpe mig lidt. Glædelig jul og på forhånd tak! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. december 2012 af peter lind

Du kan sætte de pågældende udtryk for n og  φ(n) og vise at det giver andengradsligningen x2 -(p+q)x +p*q=0

Iøvrigt er det en mærkelig måde at skulle vise at så er koden brudt. Det kan gøres nemmere. Man skal blot finde d så e*d ≡1 mod φ(n).


Svar #2
12. december 2012 af EnEllerAndenDude (Slettet)

Hej Peter, tak for svaret :)

Kan du lynhurtigt fortælle mig hvor andengradsligningen x2 -(p+q)x +p*q=0 kommer fra?

Mange hilsner.


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. december 2012 af peter lind

Hvis en andengrads ligning x2+ax+c = 0 har  løsninger gælder der at summen af rødderne er koefficienten til x med modsat fortegn og produktet af rødderne er konstantleddet. Det kan vises ved at gange parenteserne i (x-r)(x-r2) ud


Svar #4
13. december 2012 af EnEllerAndenDude (Slettet)

Så for lige at få det helt på det rene, så skal jeg gøre noget a la

x2 - (p*q - ((p-1)(q-1) + 1)x + pq = x2 -(p+q)x + p*q

 


Svar #5
13. december 2012 af EnEllerAndenDude (Slettet)

Okay jeg har lavet nu vist, at p og q er løsninger til ligningen, dog ikke på ovenstående måde.

Jeg satte bare x = p og viste at venstresiden gav 0 når det var reduceret. Det samme gjorde jeg for q.

 

Men nu mangler jeg bare at finde ud af, hvordan dette kan bruges til at bryde RSA-systemet, hvis man kender φ(n).

Beklager at jeg bliver ved med at spørge, men er der nogen der kan hjælpe mig med ovenstående? :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. december 2012 af peter lind

Opgavestilleren har vist klokket i det. Normalt siges det, at man kan bryde koden ved at finde de 2 primtal. Måden man bryder den på er ved at finde φ(n). Derefter kan man bruge Euklids udvidede algoritme til at finde d så e*d ≡ 1 mod φ(n). Det er faktisk den metode som dem, der konstruerer koden, bruger. Det man har brug for til at bryde koden er φ(n) ikke p og q men kendskab til p og q gør at man kan finde φ(n)


Skriv et svar til: SRP: RSA-kryptering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.