Fysik

Harmonisk dæmpet svingning

13. december 2012 af GingerDahl (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude. 

Jeg er ved at skrive mit SRP inde for fagene matematik og fysik. I den forbindelse skal jeg arbejde med dæmpede og udæmpede harmoniske svingninger. 

De udæmpede harmoniske svingninger er ikke noget problem at lave en funktion over, men jeg ved ikke hvordan jeg skal opstille en funktionsforskrift for de dæmpede harmoniske svingninger. 

Nu håber jeg så, at der er nogle kloge hoveder, som ved hvordan den skal opstilles. I forvejen ser den udæmpede harmoniske svingning således ud

f(t)= A*sin(ω*t)

Samtidig leder jeg efter to differentialligninger:

1) En som beskriver bevægelsen for en udæmpet bevægelse.
2) En som beskriver bevægelsen for en dæmpet beægelse.

Hvis det skulle være til nogen hjælp, så arbejder jeg med Mathcad og Graph i forbindelse med den matematiske del. 

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. december 2012 af peter lind

En udæmpet svingning har du for eks. i fjederen hvor F = -k*x2 En dæmpet svingning får du ved at sætte en gnidningsmodstand ind. Det nemmeste er hvis denne er proportional med hastigheden. Det giver F = -kx2-k1*v


Svar #2
13. december 2012 af GingerDahl (Slettet)

Hej igen!

Hvad er k1, og v er vel frekvensen for svingningen?

Tak for det hurtige svar!

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. december 2012 af peter lind

k1 er en  konstant. v er hastigheden dx/dt


Svar #4
13. december 2012 af GingerDahl (Slettet)

Hvordan finder jeg den konstant? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. december 2012 af peter lind

Hvis du har en måling kan du bruge det. Ellers kan du sætte den til et eller andet eller bedre bare tage den med som en konstant i dine beregninger.


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. november 2013 af milz18 (Slettet)

#GingerDahl 

Hvad hedder din problemformulering?


Skriv et svar til: Harmonisk dæmpet svingning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.